fbpx

Vasút: harc az áruért és az észak-déli fejlesztésekért a V4-régióban

Írta: Kohout Zoltán - 2021 július 15.

Új lendületet adhat a tágabb régió vasútfejlesztési terveinek, hogy miközben hazánk július 1-től a V!-ek soros elnöke, szeptember 30-án a Hungrail szervezi a V4 Magyar Vasúti Konferenciát.

 

Kulcsszerepben a vasút

A járvány utáni gazdasági helyreállításban, újraindításában kiemelt szerep jut a lemaradófélben lévő észak-déli irány infrastrukturális, logisztikai, benne kiemelten a klímasemleges Európához vezető folyamatban is a vasúti fejlesztéseknek. Erről is szól a szeptember 30-án a HUNGRAIL szervezésében megvalósuló V4 Magyar Vasút Konferencia. Az újranyitásban több ponton is kulcsszerephez juthat a vasút a V4 magyar elnöksége célkitűzéseiben, a digitalizáció, a klímapolitika, a fenntartható gazdaság és a közlekedés témakörök kapcsán. Ez utóbbi terén konkrét cél, hogy a magyar elnökség folytatja a vasúti kapcsolatok javítására irányuló munkát a V4 régióban, különösen a hiányzó észak-déli irányban.

 

vasút
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Környezetvédelem, kereskedelmi verseny

Előrelépés várható a V4 nagysebességű vasúti projekt terén, valamint annak érdekében, hogy a válság utáni helyreállítás kulcsszereplője legyen a környezetbarát, biztonságos vasúti áruszállítás, és sikeresen szálljanak harcba a V4 országok az eurázsiai árualapok megszerzésében. E témaköröket öleli fel a Hungrail szervezésében szeptember 30-án zajló V4 Magyar Vasút Konferencia is. Az esemény mindezeken túl láttatni fogja az egyes országok álláspontjait a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat felülvizsgálatában, amely elősegítheti a jövőbeli uniós finanszírozás megalapozottságát és a források hatékony felhasználását. Továbbá a résztvevők megismerik, hogy a többi V4-es ország milyen közlekedési projektekre fordítja RRF forrásait – adta hírül a vasúti szervezet.