fbpx

Az újrahasznosított és szűz rostok kéz a kézben járnak

Írta: Transpack-2021/III. lapszám cikke - 2021 július 17.

Egyre inkább nőnek a fogyasztók körében a termékek fenntarthatóságával kapcsolatos követelmények. Sok ügyfél értékeli az újrahasznosított kartont, amely fontos szerepet játszik a működő körforgásos gazdaságban. A primer rostból készült karton is része ennek a fenntartható termelési láncnak, és ugyanolyan fontos funkciója van a ciklusban. A papírt csak a friss rostok folyamatos hozzáadása révén lehet újrahasznosítani. Más szavakkal: a friss rostok folyamatos gyártása nélkül nem létezne újrahasznosított papír.

 

cellulóz

 

Nem lehet végtelenszer újrahasznosítani

Az újrahasznosítási művelet során folyamatosan szükség van elsődleges rostokból készült papírtermékekre. Az elsődleges rostokat fából, MEGÚJÍTHATÓ alapanyagból készítik, amit általában építő- vagy bútoriparban keletkező faanyagok vagy fűrészáru hulladékából nyernek ki. Nagyon magas a papír újrahasznosítási aránya más csomagolóanyagokhoz, például a műanyaghoz képest. Az Európában előállított papír több mint 70 százalékát ÚJRAHASZNOSÍTJÁK, és új papírtermékekhez használják (forrás: Európai Papíripari Szövetség). Az Európai Unió azt szeretné elérni, hogy 2030-ig még tovább bővüljön a csomagolások újrahasznosítási aránya.

 

cellulóz

 

Az elsődleges rostok folyamatos hozzáadása nélkül nem lenne újrahasznosított karton, mert az újrahasznosított rostokat csak korlátozott ideig lehet újra felhasználni. Ezért az elsődleges rostokat újra és újra hozzá kell adni az újrafeldolgozási folyamathoz. A papírt és a kartont csak bizonyos számú újrafeldolgozási folyamathoz lehet felhasználni, mivel ezek szilárdsága és merevsége minden egyes folyamat során csökken. Ezeket alkalmazástól függően jellemzően HÁROM-HÉT ALKALOMMAL lehet újrahasznosítani. Egy bizonyos idő elteltével észszerűbb a már újrahasznosított cellulózrostokat égetés vagy komposztálás útján ENERGIÁVÁ alakítani, mint megpróbálni visszavezetni az újrafeldolgozási folyamatba.

 

tűz

 

Az elsődleges rostok általában alkalmasabbak élelmiszercsomagoláshoz

Az újrahasznosított anyagok aránya általában gyengíti a karton védelmi funkcióját. Ennek ellensúlyozására legfeljebb 40 százalékkal meg kell növelni a karton egységnyi tömegét, csak így garantálható a magas szintű védelem és stabilitás. Ennek következtében az ÚJRAHASZNOSÍTOTT KARTON TÖMEGE NAGYOBB, mint a friss rostokból készült kartoné, ami viszont kevésbé hatékony nyomtatási, csomagolási, töltési és logisztikai folyamatokat eredményez.

 

Föld a kézben

Vegyes hulladékpapír esetén általában nem alkalmaznak NYOMDAFESTÉK-ELTÁVOLÍTÁST, így a karton gyártásakor a nyomdafestékek, ragasztók és egyéb anyagok maradványai is benne maradnak, ezért az újrahasznosított karton szürkés színű lehet.

Az elsődleges rostok általában jobban megfelelnek élelmiszercsomagolásnak, mint az újrahasznosított szálak, mert nem tartalmaznak maradványokat. Az elsődleges rostok magasabb TISZTASÁGÚAK. Számos országban jogszabályok tiltják az újrahasznosított karton és az élelmiszer közvetlen érintkezését. Ennek higiéniai okai vannak, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a festékmaradványok behatolnak az élelmiszerbe.

A kiváló minőségű elsődleges rostból készült karton a teljes feldolgozási és gyártási folyamat során KIEGYENSÚLYOZOTT VISELKEDÉST mutat. Ez csökkenti a sérült vagy gyenge minőségű csomagolás miatt bekövetkező gyártási leállásokat, így a töltősorok is gyorsabban és hatékonyabban működhetnek.

 

cellulóz

 

Svédországban az elsődleges rostokat fenntartható módon kezelt erdőkből nyerik. Az ország a svéd erdőtörvény 1903-as hatálybalépése óta sikeresen kezeli és telepíti újra az erdőit. A törvény kimondja, hogy aki erdőben fát termel ki, az felelős az erdő felújításáért, ezért Svédországban NINCS ERDŐIRTÁS. Hasonló eljárásokat alkalmaznak manapság más európai országokban, például Nagy-Britanniában is.

 

Forrás: Inspire 2020/65
Szerző: Cari Simmons
Illusztrációk: Istockphoto
Fordítás: LUPE Magazin