fbpx

Mit jelent(ene) számunkra az organikus csomagolás?

Írta: Transpack-2021/III. lapszám cikke - 2021 július 19.

A biogazdálkodásból származó termékek piaca hatalmasat növekedett az elmúlt időkben. A biotermékekre, mint az egészséges és fenntartható életmód alappilléreire tekintenek a fogyasztók. Az is jól látszik, hogy azok a vásárlók, akik a biotermékek mellett döntöttek, ma már növelik a vásárlási volumenüket, így van még potenciál ennek a kategóriának a növelésére, ráadásul a tudatos vásárlói réteg kialakulásával ez tovább szélesedik.

 

Kavalkád a fogalmak között

A bio, az öko és az organikus szónak a szakemberek szerint ugyanaz a jelentése: ellenőrzött és környezetkímélő körülmények között termesztett, műtrágyát, toxikus és szintetikus anyagokat nem tartalmazó termékek. Egy tudatos vásárló tudja, hogy bio csak élelmiszer és kozmetikum lehet a jogszabály szerint. Élelmiszerek esetében az számít bioterméknek, ami olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő, tehát utólagos vizsgálatokkal nem lehet semmit biotermékké minősíteni. Az ilyen módon előállított termékek mennyiségben elmaradnak vegyszerekkel kezelt társaiktól az alacsonyabb hozam miatt, emellett magasabb költséggel állíthatók elő.

 

termés mosható zöldséges zsák

A magvak tárolására használható mosható zsákok ötletét is a természet adta (forrás: Pikli műhely)

 

A tudatos vásárló nem lepődik meg azon, hogy a hiteles biotermék mindig drágább, mert tudja, hogy magasabb minőséget is képvisel. Az ökoszemlélet pedig már több, mint étkezés. Teljes életmódot jelent, amibe többek között a csomagolás megválasztása is beletartozik. Számos fenntartható megoldás létezik ebben a szegmensben is. Megkülönböztetünk már lebomló, fenntartható, komposztálható és újrahasznosított csomagolásokat, melyekkel csökkenthetjük a fölöslegesen sok csomagolóanyagot, majd szemetet. De szélsőséges, olykor már mulatságos megoldásokat is produkál az emberi fantázia az ökoszemléletre hivatkozva, sőt, maga a természet is mutat erre példát.

 

 mák üvegek

Újra divatba jönnek a végtelenszer újrahasználható üvegedények, a modern háziasszony praktikus díszítő és tároló edényként is használja

 

Elleshetjük a természettől, hogy mit, hogy tárol. Fürtökbe vagy ömlesztve, különzárva vagy összekapcsolva. A zsákok összehúzott szája emlékeztet a gyümölcs magvait óvó burokra. Ezek a zsákok moshatóak, elférnek a zsebünkben, ha boltba megyünk. Különböző mintájuk, színük rendszerezheti a használatot.

 

hal csomagolás
Organikus másolat meghökkentő szürrealizmussal

 

Az eladhatóság oltárán

Sajnos ma még szinte bárki ráírhatja ezekre a termékekre, hogy az bio, organikus, natúr vagy természetes, mindenféle vizsgálat és jogi ellenőrzés, eljárás nélkül. A káoszt tovább fokozza, hogy maguk a minősítő szervezetek előírásai is különböznek egymástól, és a bio, illetve a natúr kifejezés kritériumai sincsenek jogilag egységesítve. Ezek tudatában, ha másban nem is, abban biztos lehet minden tudatos vásárló, hogy az adott termék megfelel az azt minősítő szervezet előírásainak. Ezért jó, ha az ember tájékozott a védjegyeket illetően, és felismeri a hiteles tanúsítást igazoló különféle címkéket.

Bár törvény nem szabályozza szigorúan a bio, öko és natúr szavak használatát, vannak szervek, amik igen. A termékek csomagolásain feltüntetett tájékoztató címkék alapján informálódhatunk sok mindenről, akár azok környezetre gyakorolt hatásáról is. Bár figyelembe kell venni minden új találmány lehetőségét és a régi, klasszikus megoldásokat is újra lehet gondolni.

A figyelemfelkeltés és eladásösztönzés azonban gyakran csak divatként tekint az organikus szemléletre, kihasználva a fellángolt érdeklődést, már-már szürreális megoldásaival gyakorlatilag félrevezetve a vásárlót.

 

banán csomagolás eper csomagolás

A banán és eperital csomagolása az eredeti formát idézi

 

Organikus termék organikus csomagolásban

A Skipping Rocks Lab brit kutatói-startup csoport tagjai 2013ban mutatták be először az ehető, 100%-ban természetes összetevőkből készült Ooho! márkanévre hallgató vízkapszulájukat. A gyerekkori vízibombára hasonlítva a vizet vagy egyéb folyadékot egy átlátszó membránréteggel veszik körül. Ez a külső zselatinszerű burok egy természetes polimer anyag, az alginát, amely barnamoszat és kalcium-klorid együttes felhasználásával állítható elő. A barnamoszat egy tengeri növényfaj, hossza akár 200 méter is lehet, Észak-Amerika partjainál nagy kiterjedésben megtalálható. A barnamoszatból nyert építőelemből készülő zselés vízkapszulák gyártásához a legkönnyebb módszer a folyadék előzetes lefagyasztása. A lejátszódó reakciók hatására a fagyott folyadék körül egy vékony, rugalmas hártya jön létre. A víz kiolvadása után pedig elkészült a „palackozott” víz.

 

vízgolyó

 

Darabos Anita DLA