fbpx

ActiveGuard – csak egy kattanás

Írta: Transpack-2021/III. lapszám cikke - 2021 július 24.

A LOG Pharma Primary Packaging újításának köszönhetően elfelejthetjük a gyógyszeres dobozból kiömlő tablettákat vagy a szilikonos tasak okozta problémákat. Az ActiveGuard minderre megoldást jelent.

 

A legnagyobb gyógyszeripari cégek beszállítója

A Log Plasticon Zrt. az izraeli tulajdonú Log Pharma Primary Packaging magyarországi leányvállalata. Az anyacéget 1971-ben alapították Izraelben, és azóta a legismertebb és legnagyobb gyógyszeripari cégek beszállítójaként funkciónál.

A LOG Plasticon Zrt. egy korábban szintén műanyaggyártó cég felvásárlása után került a LOG cégcsoportba. Telephelye Tökölön található. A 2015-ös öszszeolvadás után megsokasodtak a nemzetközi ügyfelek, de maradtak a hazai cégek is. A cégcsoport műanyag elsődleges csomagolóeszközöket gyárt, amelyeket négy szegmensben is hasznosítanak a megrendelők:

– gyógyszerek, vitaminok, porok tárolására alkalmas tartályok gyerekbiztos, menetes vagy szórókupakkal,

– állati oltóanyagokhoz alkalmazott tárolókat,

– műtétekhez használt, teljesen felszerelt szívópalackokat,

– egyedi igények, mint például plomba, gyorskötöző.

 

activeguard biztonságos csomagolás gyógyszer
Megakadályozza a gyógyszer dobozból kiömlését

 

Biztonságos megoldás gyógyszertárolásra

A gyógyszeriparban folyamatos az innováció, és így természetesen a csomagolóanyagok is fejlődnek. A LOG arra specializálódik, hogy az oxigén és/vagy nedvességérzékeny anyagok tárolására innovatív – aktív és passzív – megoldásokat kínáljon.

Aktív megoldás alatt értendő a doboz belső környezetének kontrollja, míg a passzív megoldás a külső hatások elleni védekezés. A LOG legújabb vívmánya az ActiveGuard (passzív), mely tökéletes megoldást jelent a gyógyszer- és vitaminipar szereplői számára. Emellett a leginkább felhasználóbarát csomagolási megoldás a nedvességre érzékeny tabletták esetében is. A termék lényege, hogy az eredetileg magában a dobozokban tárolt nedvességszívó szilikonzsákokat és más hasonló eszközöket a flakon nyakába helyezik egy gyűrű formájában.

A tabletták mellé helyezett nedvességszívó eszközök értékes helyet foglalnak, és kieshetnek a tartályból. A felhasználó véletlenül lenyelheti, kiszakíthatja vagy elfelejti visszatenni, ezzel csökkenti a megmaradt gyógyszerek/tabletták élettartamát. Ez az ActiveGuard esetében nem fordulhat elő. Az ActiveGuard ugyanis egy gyűrű, amely nedvesség- és/vagy oxigénmegkötő anyaggal van kitöltve. Ez a gyűrű belekattan a MonoBlock (aktív) (szintén LOG által gyártott) palack nyakába, így nem tud kiesni. Eltávolítása emberi erőkifejtés nélkül nem lehetséges. A gyűrű szájmérete ráadásul kontrollálja az adagolást, így egyszerre csak egy tabletta esik ki. Az ActiveGuard-ba töltött anyag nem érintkezik közvetlen a gyógyszerrel, ennek következtében nem tudja beszennyezni vagy megsérteni sem azt. Ezen felül nem foglal felesleges helyet a tárolóban, így akár több tabletta is elfér az adott flakonban.

 

activeguard biztonságos csomagolás gyógyszer

 

Aktív és passzív védelmet is biztosít

Az ActiveGuard rendszer tartozéka a korábban már említett MonoBlock. Ily módon a LOG egy aktív és egy passzív védelmet is biztosít a nedvességgel szemben, egy komplett rendszer formájában. A rendszer további eleme az IHS-liner, azaz az induckiós zárófólia, amely meghosszabbítja a polcon tartási időt, és természetesen tovább segíti a nedvesség kizárását. Az előbbiekkel lehet biztosítani a hermetikusan zárt rendszert. A rendszer utolsó eleme a gyerekbiztos kupak (mely szintén a LOG által gyártott termék), amely megakadályozza, hogy a kiskorúak véletlenül hozzáférjenek a tablettákhoz.

Az ActiveGuard rendszer az idén kerül bevezetésre a hazai piacon. Az ügyfél elvárásának megfelelően 1-4 gramm nedvességmegkötő anyag tölthető bele.

A minőségbiztosítási, valamint a Kutatási – Fejlesztési csoport izraeli és magyar egyetemekkel közös kutatás keretein belül több érdekes gyógyszeripari problémára keres megoldást, ahol a LOG intelligens aktív és passzív csomagolóanyaga kulcsszerepet tölt be. Számunkra az ActiveGuard a LOG innovációi közül a legaktuálisabb, de a gyógyszerészeti csomagolóanyagok piacán meghaladta a korát, és jövőbe mutató okos megoldásokat kínál.

 

 

Ötvös Tibor


https://logpac.com/
Képek forrása: LOG