fbpx

Döbbenetes mennyiségű cigarettacsikk nem a kukában landol

Írta: Csomor Zsolt - 2021 július 27.

A világ 1,3 milliárd dohányosa a becslések szerint évente mintegy 4500 milliárd cigarettacsikktől nem megfelelő módon szabadul meg. A cigarettacsikk a leggyakrabban környezetbe kerülő hulladékok a bolygón – közölte a STOP amerikai dohányzásellenes szervezet.

 

cigaretta csikk fa tönk

 

Az óceáni hulladék 20 százalékáért is felelős

A STOP szerint a cigarettacsikkek adják az óceánokból összegyűjtött hulladék 20 százalékát. Az ezekből kimosódó kémiai anyagok elég mérgezők ahhoz, hogy megöljék az ezeknek 96 órán át kitett édesvízi és tengeri halak 50 százalékát – idézi a szervezet ezzel foglalkozó kísérleteket.

A kár vélhetően egyre nagyobb lesz, ahogy az elektromos cigaretták népszerűbbé válnak. Az elektromos eszközök hulladéka ugyanis jóval komolyabb környezeti veszélyt jelent, mint a cigaretta, mivel fémeket, áramköröket, egyszer használatos műanyagpatronokat, akkumulátorokat és a folyadékokban mérgező kémiai anyagokat tartalmaznak. Amellett, hogy károsítja a környezetet, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adata szerint a dohányzás évente 8 millió embert öl meg világszerte, és jelentős egészségügyi költségeket generál – olvasható az MTI hírei között.