fbpx

Az italos kartondoboz lehet a jövő fenntartható csomagolása

Írta: Csomor Zsolt - 2021 augusztus 20.

A bécsi egyetem kutatásából kiderült, hogy az italos kartondoboz karbonlábnyoma fele a PET-palackénál. A kartondobozok a jövő zöld gazdaságának alapvető elemei is lehetnek, hiszen fenntarthatósági szempontból az üvegekénél előnyösebb az alkalmazásuk, újrahasznosítási arányuk pedig folyamatosan növekszik Európában.

 

Ez lehet a legfenntarthatóbb csomagolási forma

A műanyag hulladék mennyisége növekszik legnagyobb ütemben világszerte. PET-palackból és műanyag zacskóból például percenként egymilliót használunk el Magyarországon.

Az ACE, vagyis az italos karton- és papírgyártó EU központi szervezete 2030-ra célként tűzte ki, hogy az italos kartondoboz legyen az egyik „legzöldebb” csomagolás. Az italos kartondobozok előállítása kevesebb fosszilis energia felhasználásával és karbonkibocsátással járnak, mint a többi hagyományos csomagolási forma.

 

italos kartondoboz pet palack üveg tehergépkocsi pótkocsi
Kép forrása: IKSZ

 

Az ACE hazai tagszervezete, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) is az, hogy 2030-ra az italos kartondoboz legyen az egyik legfenntarthatóbb csomagolási forma. Ezt úgy kívánják elérni, hogy kizárólag megújuló forrásból származó vagy újrahasznosított alapanyagból dolgoznak, és odafigyelnek a kartondobozok újrahasznosítására is. A feldolgozás alapja a hatékony begyűjtés és a válogatás. Ezt mind európai, mind hazai szinten szem előtt kell tartani – hangsúlyozta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

Az italos kartondobozok termék-életciklusát tekintve kiemelkedő az előállítás környezettudatossága, illetve szembetűnő az újrahasznosítás arányának növekvő trendje is. Az ACE legutóbbi, 2019-es teljes évet vizsgáló jelentése szerint, az Európai Unió 27 országában az évek óta tartó folyamatos növekedésnek köszönhetően az újrahasznosítás aránya átlépte az 50 százalékot és már az összes forgalomban lévő italosdoboz több mint felét (51%-át), mintegy 450 ezer tonnát újrahasznosították.