fbpx

Címkék és címkézés

Írta: Transpack-2021/IV. lapszám cikke - 2021 augusztus 21.

Aktualitást ad cikkünknek a címkékről és felhasználásukról, a július 3-tól érvénybe lépett jelölési rendelet, mely az Európai Unió területén, így hazánkban is előírja a műanyag tartalmú termékek közvetlen és gyűjtőcsomagolásán a meghatározott információk, piktogramok feltüntetését. Ez a hatályos szabályok szerint 2022. július 4-ig címkézéssel is teljesíthető.

Azonban az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló CLP-rendelet – amely 2015. június 1. óta érvényben van (1272/2008/EK rendelet) – továbbra is hatályos. Ez az ENSZ globálisan harmonizált rendszerén (GHS) alapul, és célja az egészség és a környezet magas szintű védelmének biztosítása.

A mindennapokban azonban számos alkalommal találkozhatunk olyan címkézési megoldásokkal, ahol nem az optimális címke anyagot sikerült kiválasztani az alkalmazáshoz. Reméljük, az alábbi segédlet hasznos lehet a megfelelő címketípus kiválasztásához:

1. Milyen anyaghoz, illetve felülethez kell tapadnia a címkének?
Például: fém, műanyag, üveg, papír, durva vagy sima felület.

2. Milyen környezetbe kerül a címke?
Bel- és kültér, nedves felület, magas vagy alacsony hőmérséklet.

3. Milyen tapadást/ragasztóanyagot igényel?
Állandó (permanens), eltávolítható, újraragasztható.

4. Milyen módon kerül felhelyezésre?
Kézzel, géppel.

5. Van olyan szabályozás, amelyet figyelembe kell venni?
REACH, RoHS stb.

6. Egyéb elvárások: méret, forma, nyomtatási mód.

 

Címkézőgép

 

Néhány népszerű matrica- és címkeanyag

Papír

Mely lehet matt, fényes, kraft, texturált stb. Elérhetők extra bevonattal ellátott papíranyagok, amelyek extra fényes, tükörszerű felülettel rendelkeznek, amely fogadja a festékeket és prémium megjelenést biztosít a címkének. Az alkalmazott extra bevonat emellett a címkét további szakadás- és nedvességállósággal is felvértezi. Jó választás lehet a prémium megjelenéshez italoknál vagy kiskereskedelmi alkalmazásokban. Gépi bevonatú papírokra, ahogy a nevük is mutatja, géppel kerül felhordásra egy ugyan fényes réteg, de nem ugyanaz a tükrös felület, mint az előbbi papírok esetében. Ez a papír sokféle alkalmazásra megfelelő, ahol nincs szükség az extra minőségre és nedvességállóságra. A gépi bevonat anyagai jó választást biztosítanak az általános célú címkékhez, több ágazatban.

 

Bevonat nélküli papírok

A bevonat nélküli papíroknál a felület sok esetben natúr marad, vagy texturált lesz a gyártási folyamat során. Különböző minták illeszthetők be a papírba, amelyek másmás megjelenést és érzetet kölcsönöznek, ezért a bevonat nélküli anyagok akár tapintható élményt is nyújthatnak.

A kraft-papír alapú címkék nem alkalmasak laminálásra, nem állnak ellen a víznek vagy az olajnak. Ugyanakkor ideálisak gépi alkalmazásokhoz. A címkét forró vízben lehet eltávolítani. Ezek a pergamenszerű és kraft címkék a manapság népszerű újrahasznosított címkék gyakori típusai.

Az újraragasztható címkék legismertebb képviselője pedig a post-it címke, de találkozhatunk ezekkel gyermekeknek szánt matricás albumok esetében is.

 

Hővel nyomtathatóanyagok

Ezek az anyagok lehetővé teszik a változó információk nyomtatását a címkére az alkalmazás előtt, például az árakat, a termékinformációkat, a dátum szerinti felhasználást és a vonalkódokat. Lehetnek papírok vagy fóliák, az alkalmazás határozza meg, hogy mikor melyiket érdemes használni.

A hőnyomtatásnak két módszere van, amelyek szintén befolyásolják az anyagválasztást. Lássuk a különbségeket!

 

Direkt thermal címkék

A direkt thermal címkék esetében egy kémiai réteget hordanak fel a papírra vagy szintetikus alapra, amelyet a hő aktivál: hasonló módon, mint korábban a faxpapíroknál. A direkt thermal papírcímke jó választás a kiskereskedelem, a logisztika és más iparágak számára, ahol a címkét annak felragasztása után nem éri magas hőmérséklet. A közvetlen termikus szintetikus anyagok jó választás a hűtött és fagyasztott élelmiszeripari termékek kartondobozainak és kiskereskedelmi csomagolásának címkézésére, ahol a címkék szállítás közben nagy nedvességnek és durva kezelésnek vannak kitéve.

 

Hőtranszfer címkék

Ezek hasonló módon működnek, mint a közvetlen hőanyagok. Általában matt felületűek, amely fogadja a szalagról a címkére átvitt festéket. A hőtranszfer papírcímkék jó választást jelenthetnek ott, ahol a közvetlen hőnyomtatás nem megfelelő, vagy a szalagos nyomtatás minőségét részesítik előnyben. A hőtranszfer szintetikus címkék pedig a kültéri címkézéshez és olyan alkalmazásokhoz ajánlottak, ahol magas a nedvességtartalom vagy a kopás.

 

Szintetikus anyagok

A szintetikus címkeanyagok leggyakrabban PP, PE, PET vagy PVC alapú fehér vagy átlátszó fóliaanyagok, de létezik anyagában színezett, illetve metallizált változatuk is. A felületek általában fényesek, és jól nyomtathatók. Ezeket az anyagokat általában olyan iparágakban használják, ahol nedvesség- és vegyszerállóságra van szükség. A szintetikus anyagok megfelelő választást jelenthetnek kis átmérőjű tárgyakhoz, edényekhez és olyan esetekben, amikor összenyomhatónak kell lenniük, például mosogatószeres, samponos flakonok. Továbbá nedves törlőkendőknél, ahol fontos a visszazárhatóság a kiszáradás elkerülésére.

 

Címkézőgép

 

Vinil

A vinil kültéri címkékhez alkalmas anyag. A legtöbb jó minőségű ipari vinil 9–11 év ellenállást nyújt az UV-sugárzással szemben, valamint vegyszer- és időjárásálló. Kiváló rugalmasságot kínál, emiatt ideális élesen ívelt felületeken történő alkalmazásra. A vinilcímkéket tipikusan csővezetékek címkézésére, kábelekhez és további matricákhoz használják.

 

Poliészter

A poliészter címkék többféle típusban és formában érhetők el. A legnépszerűbb lehetőség a fémes hatás, amely króm- vagy tükörszerű felületet kínál. Ez az anyag alkalmas kül- és beltéri alkalmazásokhoz, ideális vezérlőpanelek címkézésére. A legtöbb poliészter címke ellenáll a zord működési vagy időjárási feltételeknek, és tartós ragasztóval van ellátva.

 

Polipropilén

Ezeket a címkéket a vinilcímkék ideális helyettesítőjeként tartják számon, mivel kiváló oldószerállóságot biztosítanak. A polipropilén címkék jellemzően olcsóbbak, mint a poliészter címkék. Megkülönböztetik ezeket bevonatuk, ragasztóik és színeik alapján. Néhány népszerű típusuk:

– Átlátszó BOPP címkék: ezek tiszta (binárisan orientált) polipropilén (BOPP) anyagok, mely ugyanazokat a tulajdonságokat kínálja, mint a metallizált címkék, például a vízállóságot. Az átlátszó BOPP címkék jól illenek az ablakmatricákhoz.

– Króm (ezüst) BOPP címkék: a címke anyaga olaj- és vízálló, tükörszerű felületű.

– Eltávolítható fehér BOPP címkék: ezek a címkék kevesebb és más típusú ragasztót tartalmaznak, mint a szokásos BOPP címkék az eltávolíthatóság érdekében.

– Fehér BOPP címkék: a címkék állandó ragasztóval rendelkeznek, és vízhatlanok. Ezek a címkék ideálisak testápolási és fürdő termékekhez, valamint számos étel- és italkészítményhez.

 

Újrahasznosított címkék

Ahogy a nevük is sugallja, ezek a címkék nagyrészt, akár 100%-ban újrahasznosított anyagokból készülnek. Lehetnek papír alapanyagúak, ám már megjelentek azok a címkék is, melyek korábban PET-palackok voltak.

De feloszthatjuk a címkéket a felhasználás szerint is. Ipari célokra is használnak papír- és szintetikus alapú címkéket egyaránt, legyen szó hőálló vagy épp durva felületekre ragasztandó címkékről.

Gyógyszeripari alkalmazásoknál is fontos kritérium lehet a hőtűrés, akár az extra alacsony hőmérsékleten történő szállítás, tárolás – mint a vakcinák esetében vagy akár a sterilizálásállóság. Ám ugyancsak fontos például az injekcióknál, hogy látható legyen a mennyiség, és megítélhető a minőség. Ahogy az orvosságoknál, úgy más speciális termékeknél is fontos a biztonság és a dézsmálás elleni védelem. E témában egyre inkább terjednek az úgynevezett „okoscímkék” is, melyekről cikkünket a Transpack magazin 2021. évi II. számában találja.

 

Miért teljesítenek különböző módon a címkeragasztók a különböző felületeken?

A címkéző ragasztók különböző erősségűek, de a ragasztón kívül is vannak olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják annak teljesítményét – különösen az a felület döntő fontosságú a teljesítményének szempontjából, amellyel a ragasztó érintkezik. Miért működnek a címkeragasztók a különböző felületeken másképp?

 

Összetétel: A műanyag, az üveg, a papír, a karton, a fém és a szövet különböző összetételű, ami befolyásolhatja a ragasztó működését. A szokásos permanens ragasztók jól működnek a legtöbb ilyen felületen, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a speciális ragasztók további szempontokat igényelhetnek annak biztosítása érdekében, hogy kompatibilisek legyenek a címkét fogadó felülettel.

 

Textúra: A felület textúrája is számít, mert befolyásolhatja a ragasztó tapadását. A durva textúrákon nehezebben tapadnak a ragasztók, mert kevesebb felület áll rendelkezésre ehhez. Durva felületek esetén általában agresszívebb ragasztó szükséges az elfogadható tapadási szint eléréséhez.

 

Alak: A görbék és szögek is bonyolultak lehetnek a címkézésben, különösen, ha a címke merev. A ragasztóknak némi időre van szükségük, hogy a végső tapadás elérése érdekében a felületbe áramolhassanak, és amikor egy merev címkét hajlítanak egy ívelt felületre, a címke merevsége miatt az felemelkedhet a felületről, mielőtt a ragasztó teljes mértékben megkötne. Ha ennek az ívelt tárgynak még durva felülete is van, akkor ez még keményebb kihívást jelent. Ezen a ponton megfontolandó egy rugalmasabb címke anyag vagy egy agresszívebb ragasztó használata. Ha kis átmérőjű edényt, tárgyat szükséges címkézni (pl. ajakbalzsam tubus, ceruza, injekciós üveg), javasolt egy enyhe átfedés a felhordáskor, így megakadályozható a címke élének felemelkedése. Az átfedés lehetővé teszi, hogy a címke önmagához is tapadjon, és jobban megfogja az edényt, tubust.

 

Tisztaság: Legyen szó piszokról, olajról, porról stb., fontos, hogy a felület tiszta legyen. A piszkos felület megakadályozhatja a címke végső tapadását. Bizonyos gyártási folyamatokban a szennyezés mindenképpen bekövetkezik. Ha tiszta felület nem lehetséges, vannak speciális ragasztók, amelyek segíthetnek.

 

Hőmérséklet: A hőmérséklet szerepet játszik abban is, hogy a ragasztó mennyire áramolhat az alkalmazott felületbe. A rendkívül alacsony hőmérsékletek különösen problémásak lehetnek, mivel a ragasztóknak van egy úgynevezett „legkisebb felhordási hőmérséklete”. Ez az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen fel lehet használni, és még mindig tapadnak, mielőtt kristályosodnak és szilárddá válnak. Ha hideg környezetben kell elhelyeznie a címkéket, általában speciális ragasztóra van szükség. A speciális „hideg hőmérsékletű” vagy „összes hőmérsékletű” ragasztók általában alkalmazhatók -10 és -20 °C közötti hőmérsékleten is.

 

Címkézési megoldások, berendezések

A kézi címkézés egyszerű és megfizethető módszer, de nem éppen praktikus nagy mennyiségű címke felviteléhez. Ha utánanézünk a címkéző berendezéseknek, akkor azt tapasztaljuk, hogy a beszállítók különböző típusú berendezéseket kínálnak az ár, a sebesség, a konfigurációk és egyebek szerint. Mielőtt bármit megvásárolnánk, hasznos megismerni a lehetőségeket, amelyek segítenek a megalapozottabb vásárlási döntés meghozatalában. Az alábbiakban röviden áttekintjük a címkéző berendezések leggyakoribb típusait, az alacsony és a nagy mennyiségű címkézés között.

 

Kézi címke applikátor

Hordozható és könnyen használható, a legtöbb kézi címkeadagoló többféle méretkonfigurációt képes befogadni a különböző címkeformák és szélességek érdekében. A kézi applikátorok a négyzet alakú termékekhez és dobozokhoz működnek a legjobban. Költségük általában nem túl magas: függ attól, hogy milyen címkeformákat és méreteket tudnak kiadni.

 

Félautomata címke applikátor

A félautomata gépek kompaktak és képességeik a különböző edény, doboz típusoktól kezdve az elülső és hátsó címkézésig terjednek. A félautomata címkézőgépbe történő befektetés megtérülhet, mivel felgyorsítja a címkézést, hogy megfeleljen a termelési teljesítménynek.

 

In-line automatikus címkézés

A nagy volumenű címkézési igény esetén a kézi működtetésű és a félautomata gépek kerülendők. Az in-line automata gépek inkább már befektetésnek számítanak, azonban jobb a csomagolási konzisztencia és a gyártási idő, így ez hamar megtérülhet.

 

Rotációs címkézés

A legjobb választást a nagy sebességű címkézéshez vagy a nap 24 órájában folyamatosan végzett munkához a rotációs címkéző gépek jelenthetik. Ezek a legdrágábbak és a legnagyobbak, ugyanakkor kiváló sebességű címkézést kínálnak. A rotációs gépek szintén nagymértékben testre szabhatók, hogy illeszkedjenek az üzem működéséhez. Emellett percenként 500 egységet meghaladó sebességgel is képesek termelni.

A fentiek – reményeink szerint – hasznosak lehetnek a címkézésben érdekeltek számára, és a július 3-tól a műanyag tartalmú termékek közvetlen és gyűjtőcsomagolásán az EU a 2020/2151 sz. végrehajtási rendeletében meghatározott információk, piktogramok feltüntetésében is.

 

Csaba László, Csaba Péter Gábor