fbpx

Újrahasznosítás helyett az újrahasznált csomagolás

Írta: Csomor Zsolt - 2021 szeptember 08.

Szőke Tibor kohómérnök eredetileg az alumíniumdoboz újrahasznosításban gondolkodott. Azonban kiderült, hogy ebben a csomagolási megoldásban az újrahasználás jobb, környezetkímélőbb: az épen maradt dobozokba ugyanis ital helyett sok más is kerülhet.

 

Számos más termék számára környezetbarát csomagolás lehet

Szőke Tibor és társai és kis csapata az Alubaba-projekt során az épen maradt dobozokat visszagyűjtik, kimossák, fertőtlenítik, és újra megtöltik. Az kezdettől nyilvánvaló volt Szőke Tibor és csapata számára, hogy élelmiszer és ital kerül a kimosott alumíniumdobozokba. Azonban kiválóan alkalmasak ezek a dobozok öko-minősítésű, a környezetet nem károsító tisztítószerekhez, autósamponhoz, lebomló autós törlőkendők csomagolóanyagához, de akár horgászcikktől kezdve a virágtápig sok mindenhez is, a műanyag kiváltására.

 

alumíniumdoboz ember szőke tibor
Kép forrása: Zöld Ipar Magazin

 

Az első állomásig egy év alatt eljutott a startup, egy magyar befektető ugyanis látott fantáziát benne. Így készült el a kísérleti fejlesztésű gyártósor, majd újabb két év kellett, amíg kiküszöbölték az összes, menet közben felmerülő technikai problémát – olvasható a zipmagazin.hu oldalán. Először is a dobozok tetejét ki kell vágni, amihez kifejlesztettek egy speciális, teljesen automata gépet, amely az alsó peremig kikerekíti a megfelelő részt. Nem volt egyenes az út, mert közben kiderült, hogy ugyan a dobozok egységes standard alapján készülnek mindenütt, de a gyártók olykor milliméteres eltérésekkel dolgoznak – az apró különbség pedig olykor elegendő ahhoz, hogy megakassza a folyamatot. Végül eljutottak ahhoz a megoldáshoz, amely minden dobozon megfelelő méretű lyukat képes kivágni.

A mosás és fertőtlenítés ügye sem volt egyszerű, hiszen erre olyan automatizált eljárást kellett kidolgozni, amely alaposan megtisztítja a dobozokat a különféle szennyeződéstől. Így jött létre a poharakat megfelelően kiáztató tisztító gép, ami képes benyúlni a félliteres dobozba is, és jól kitakarítani, emellett persze, a szárítást is megoldja.

A harmadik, fontos lépés volt az automatikus feladósor kifejlesztése, majd megtöltés után a pohár lezárása. Az ideális zárókupak megtalálása is okozott némi nehézséget. Végül a tejes dobozok recycling, visszagyűjthető, fehér polietilén kupakját vették alapul.

Ami a doboz lezárását illeti, további kísérletek folynak…