fbpx

Lényegesen nőtt a tehervonatok száma Európa és Kína között

Írta: Csomor Zsolt - 2021 szeptember 14.

A Kína és Európa közötti tehervonatok számának éves szinten 32 százalékkal emelkedett: 8 hónap alatt több mint 10 ezer szerelvény közlekedett a két kontinens között.

 

Új útvonalak Ukrajnába, Spanyolországba és Németországba

Az utóbbi 8 hónap során a tehervonatok megközelítőleg 964 ezer 20 lábas konténer árut szállítottak, ami 40%-os növekedést jelent 2020 azonos időszakához képest. Eddig a 73 útvonalon, Kína és Európa között közlekedő tehervonatok 23 európai ország több mint 170 városába jutottak el.

 

vonat emberek pályaudvar
Kép forrása: China-Europe Railway Express

 

2021 első felében 1359 vonat indult Chongqingből Európába, ami 50%-os emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest, s egyre több új útvonal nyílik Kínából a különböző európai országokba. Az augusztus 29-én debütált új útvonalon például 50 konténert szállító vonat közlekedik a kínai Chongqing városból az ukrán fővárosba, Kijevbe. A vonat Erenhot-on keresztezi a belső-mongóliai határt, és várhatóan szeptember közepére éri el célját. Eddig a Csongkingból (Délkelet-Kína fontos árucsomópontja) Ukrajnába tartó áruknak Fehéroroszországon vagy Lengyelországon kellett keresztül menniük – olvasható a trans.iNFO oldalán.

Nyugat-Európa számára új útvonal indult Wuwei (Északnyugat-Kína) és Hamburg között, ami az Alataw-hágón halad keresztül. Az első vonatok 5,67 millió dollár értékű árut szállítottak.

Augusztus végén egy újabb új útvonal kötötte össze Hanoit, Zhengzhou-t és Liège-t, megnyitva a Kína-Vietnam-Belgium háromszöget.