fbpx

A terméktanúsítással biztosra mehetünk

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 szeptember 14.

A csomagolóanyagokból kioldódó anyagok veszélyesek lehetnek az ember egészségére, ezért elengedhetetlenek a rendszeres laboratóriumi vizsgálatok. A gyártók és forgalmazók számára emellett megnyugtató biztosítékot jelenthet az a terméktanúsítási szolgáltatás, amellyel a csomagolóanyagok vizsgálata terén élen járó WESSLING Hungary Kft. áll a rendelkezésükre.

 

Lágyítók, nehézfémek, színezékek: ezeket mind megesszük

Az anyagátadási folyamatok a természet törvényei szerint zajlanak. Alapjelensége a diffúzió, amelyet a kioldódási folyamatokat általánosan leíró differenciál-egyenletekkel együtt Eugene Fick orvos és feltaláló fogalmazta meg.

Fontos tudni, hogy a hőmérséklet függvényében a kioldódás erőteljesebbé – válik hangsúlyozta Szigeti Tamás. Gondoljunk csak a napon álló autóban felejtett üdítőitalokra, amelyeket akkor sem javasolt meginni, amikor már ismét kihűltek.

 

ábra
A csomagolóanyag diffúziója

 

A csomagolóanyagokból, csomagolószerekből kioldódó vegyületek az emberi anyagcserét, a hormonháztartást szabályozó szerveket károsíthatják.  Hosszabb kitettség esetén vese- és májelégtelenséget okozhatnak, az örökítőanyag szerkezetének torzítása révén karcinogének lehetnek. Gyermekkorban megzavarhatják a nemi jellegek zavartalan kialakulását, veszélyesek az ideg- és immunrendszerre, emlő-, here- és prosztatarák kialakulását indikálhatják.

Egyes becslések szerint egy ember az élete során akár 30-40 dkg, a csomagolóanyagból kioldódó vegyületet (monomereket, oligomereket, stabilizátorokat, antioxidánsokat, lágyítókat, habosító anyagokat, nehézfémeket, színezékeket, gyártási segédanyagokat) fogyaszt el, éppen ezért fontos ennek a termékcsoportnak a vizsgálata.

 

italos doboz citrom gyümölcs

 

Mit kell igazolnia a gyártónak?

A fogyasztók egészségének érdekében a különböző termékeknek, árucikkeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük a gyártás, forgalmazás során.

Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok nem befolyásolhatják negatívan az élelmiszer minőségét – sem kémiai, sem fizikai, sem érzékszervi, sem pedig élelmiszerbiztonsági szempontból. Az elmúlt években sorra jelentek meg új előírások, amelyek egyre átfogóbb és részletesebb szabályozást tartalmaznak az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak címkézésére, nyomon követhetőségére, gyártására, összetételére és vizsgálatára vonatkozóan.

A megfelelőséget ma már számos esetben laboratóriumi vizsgálatokkal kell igazolni, így a teljes kioldódást, a specifikus kioldódást (monomerek, adalékanyagok, szennyezőanyagok, antioxidánsok, lágyítók, fémek, primer aromás aminok, formaldehid), a fémkioldódást. Meg kell vizsgálni a nem szándékosan hozzáadott összetevők kioldódását (NIAS screening), a színezékeket, el kell végezni a MOSH- és MOAH-vizsgálatokat az ásványi olajszennyeződésekkel kapcsolatban, illetve az érzékszervi vizsgálatokat is.

műanyag kupak

 

Miért fontos a terméktanúsítás?

A WESSLING a legújabb szolgáltatása során komplex laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján értékeli és tanúsítja is a csomagolóanyagok megfelelőségét.

A szakértők értékelik a csomagolás környezetvédelmi szempontból történő megfelelőségét is, hogy a csomagolási rendszer vagy a csomagolás összetevői megfelelnek-e az összetételi, az újrahasználati és a hasznosítási követelményeknek, hogy a hasznosítás anyagában történő, energetikai vagy szerves hasznosítás, illetve hogy a csomagolás szerves hasznosíthatóságának, a biológiai lebomlásnak és komposztálásnak a feltételei teljesülnek-e.

műanyag palack kupak

 

A WESSLING Hungary Terméktanúsító szervezetének szakértői több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek és a vonatkozó nemzetközi szabályozás alapján járnak el. Nincs könnyű dolguk a csomagolóanyag-gyártóknak, hiszen a csomagolóanyagoknak a kioldódási paramétereken túl biztosítaniuk kell a bennük található élelmiszerek számára a megfelelő áteresztőképességet, a mikrobiológiai korrózió megelőzését, a tartósító eljárásoknak és az anyagmozgatásnak való ellenállást, a termékben lévő mikroorganizmusok szaporodásának gátlását. Környezetvédelmi szempontból egyre fontosabb követelmény továbbá az is, hogy az újra nem hasznosítható csomagolóanyagok biológiailag lebonthatóak legyenek.

A laboratóriumi vizsgálatokkal és a terméktanúsítással tehát mind a fogyasztók, mind a gyártók és forgalmazók biztonsága nő a csomagolóanyagból kioldódó káros anyagok és a környezetünk védelme szempontjából.

 

Kapcsolat:

Wessling Hungary Kft.
1045 Budapest, Anonymus utca 6.
e-mail: [email protected]
tel: +36-1-872-3622

 

Mintaátvételi információk

Helyszín: 1045 Budapest, Anonymus utca 6. B épület élelmiszer-mintaátvétel

Időpont: munkanapokon 8:00-tól 17:00-ig

 

Wessling