fbpx

Dízelmozdonyokkal bővít a logisztikai szolgáltató

Írta: Csomor Zsolt - 2021 szeptember 19.

A komplex vasúti logisztikai szolgáltatást nyújtó Rail Cargo Hungaria (RCH) önálló vontatási képességének további bővítése érdekében öt darab F140DE TRAXX dízelmozdony bérléséről állapodott meg az AKIEM vontatójármű-lízingelő vállalattal.

 

Évente 105 000 liter üzemanyagmegtakarítás

Az első nagyteljesítményű dízelmozdony már megérkezett a piacvezető magyar vasúti árufuvarozó társasághoz. Kulcsait szimbolikusan vette át Körös Norbert, az Igazgatóság tagja, vezérigazgató az AKIEM társaság képviselőjétől, Patrice Bildstein Deputy Managing Director & Europe Sales Directortól.

 

mozdony vonat
Kép forrása: Rail Cargo Hungaria

 

Hamarosan további mozdony érkezik ebből a típusból, újabb hármat pedig 2022 júliusáig szállít le az AKIEM. A gépek bevetési területe Debrecen és Miskolc környéke, feladatuk az iparvágányi kiszolgálás biztosítása a tolatási tevékenység révén. A két vállalat közötti bérleti szerződés öt évre szól, és kiterjed a karbantartási feladatokra, valamint azok költségeire is.

A nagyobb hatékonyságú járműveknek köszönhetően a konstrukció lehetővé teszi, hogy azonos feladatoknak kevesebb eszközzel és személyzettel tegyenek eleget – hangsúlyozta Körös Norbert. A vezérigazgató egyúttal emlékeztetett arra, hogy az RCH egy évvel ezelőtt kezdte meg önálló dízel flottájának kiépítését, amelynek kapacitását a jelenleg is üzemelő 2068-as közepes teljesítményű tolatómozdonyok mellett a nagy teljesítményű TRAXX-ok szolgálatba állításával bővíti, javítva a tolatási feladatok eredményességét.

A 2008-ban gyártott, 4 tengelyes F140DE TRAXX-ok teljesítménye 2200 kW, maximális sebességük 140 km/h, indító vonóerejük 270 kN, súlyuk pedig 82 tonna. A gépek modernebb motorral rendelkeznek, mint az RCH eddig igénybe vett mozdonyai. Hatásfokuk magasabb, károsanyag-kibocsátásuk pedig alacsonyabb. Használatukkal éves szinten minimum 10%-kal csökken vállalat üzemanyag-fogyasztása, ezáltal 105 000 literrel kevesebb gázolajat égetnek el.