fbpx

Ügyvédi karrierjüket adták fel a csomagolóiparért

Írta: Csomor Zsolt - 2021 szeptember 20.

A csomagolóiparban sikeresen működő StancPack és Royalpack cégekből álló StancPack Csoport alapítója, Hegedüs Balázs és Szoboszlai Gergely három évvel ezelőtt úgy döntött, sikeres ügyvédi karrierjüket hátrahagyva vállalattulajdonosok és befektetők lesznek. Nem bánták meg, hogy léptek, a cégcsoport növekedése pedig nem várt ütemben folyt a Hiventures támogatásával.

 

Ebben az iparágban találták meg az üzleti potenciált

Hegedüs Balázs és Szoboszlai Gergely 2018-ban úgy határoztak, hogy a sikeres ügyvédi karrierjüket hátrahagyva befektetik az évek során megkeresett saját tőkéjéjüt, és vállalattulajdonosok lesz. Hegedüs Balázs az Infostartnak elmondta, nem volt könnyű a döntés, hiszen stabil, biztonságos munkahelyük volt, de sokkal több érdemi felelősségre vágytak.

 

ember íróasztal karóra öltöny
Szoboszlai Gergely (b) és Hegedüs Balázs (j). Fotó: Pictorial Collective

 

Felállítottak egy számukra fontos kritériumrendszert, és tudatosan keresték a megfelelő iparágakat és cégeket. 2018-ban végül indikatív ajánlatot tettek az ipari csomagolóvállalat, a StancPack megvételére, majd a banki finanszírozás véglegesítését és a tranzakció zárását követően lényegében azonnal át is vették a cégvezetési feladatokat.

Hogy miért épp ipari csomagolás? A mindennapi életet körülveszi, és meghatározza az ipari csomagolás, épp ezért úgy gondolták, van ebben az iparágban üzleti potenciál – hangsúlyozta Szoboszlai Gergely.

A cég az új menedzsment vezetésével jelentős növekedésnek indult, a felvásárlást követő két év alatt 70-80 százalékkal növelte árbevételét.

Szoboszlai és Hegedüs azonban továbbra is kereste a szakmai kihívást. Mikor a cég már szépen működött, újabb lehetőségek után néztek. Növekedni szerettek volna, felvásárlásban gondolkodtak. Így jött a képbe a Royalpack. Olyan csomagolástechnikai cégcsoportot kívántak létrehozni, amilyen még nincs az országban, vagyis papírból, kartonplasztból és fából egyaránt képes egyedi csomagolásokat készíteni.

Ekkor kapcsolódott be finanszírozói oldalról a Hiventures, amelyben ideális partnerre talált a két cégtulajdonos a jóval nagyobb vállalat felvásárlásához – olvasható a portfolio.hu oldalon. Az első egyeztetésekre 2020 őszén került sor, és példátlan gyorsasággal, idén februárban már aláírták a szerződést, márciusban pedig zárták a tranzakciót.

A StancPack Csoport alapítói hangsúlyozták, elégedettek azzal, ahogy a dolgok történtek, ma sem döntenének másképp, és másokat is csak buzdítani tudnak, hogy megfelelő körültekintéssel megéri céget vásárolni.