fbpx

Folytatódik a mobiltelefon visszagyűjtő kampány

Írta: Csomor Zsolt - 2021 október 06.

Őszi fordulójához érkezett a negyedik éve futó, „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. A 2021 őszi kampányszakaszban 2021. szeptember 22. és november 22. között buzdítják a szervezők a kampányhoz csatlakozókat, hogy kezdjék el vagy folytassák a gyűjtést.

 

17 féle fém nyerhető ki a mobiltelefonból

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet – és ezekhez használt töltőket – vegyenek át adományként. Ezzel is segítik a körforgásos gazdaságot, a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.

 

mobiltelefon konténer műanyag láda
Kép forrása: Esemény menedzser

 

A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A legeredményesebb gyűjtők számára a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet is felajánlott eszmei értékű díjakat, mint például Csimpánz Örökbefogadást, szakmai előadásokat és egyesületi próbatagságot. Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a kampány végén és egy beszámolót a kampány eredményeiről.

A kampányban való részvétel ingyenes, itt lehet regisztrálni.

A gyűjtőpontok a Jane Goodall Intézet honlapján nyomon követhetők:

Gyűjtőpontot bárki létesíthet, nem kell más hozzá csak egy regisztráció és egy gyűjtődoboz létesítése és kihelyezése.

A „Passzold vissza, Tesó!” kampány egyre népszerűbb, 2018 óta több mint 800 helyszínen, összesen 3,1 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők, idei támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium.