fbpx

Világszintű áttörés az 5G logisztikai felhasználásában

Írta: Csomor Zsolt - 2021 október 07.

A vasúti logisztikában egyedülálló technológiai fejlesztés kezdődik a Fényeslitkén épülő East-West Gate intermodális kombiterminálon. Európa legnagyobb, a jövő év első negyedévére elkészülő, okos vasúti logisztikai terminálján a kontinensen elsőként saját 5G-hálózatot használnak majd a belső kommunikációra és a technológiai eszközök működtetésére. Emellett szintén az 5G-technológia segítségével, távolról irányítják majd a terminál teljesen önvezető, egészen finom mozdulatokra is képes óriásdaruit.

 

A 21. század vasúti logisztikai központja

Dr. Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár és Dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes-államtitkár jelenlétében megállapodást kötött az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt., a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary a Fényeslitkén épülő intermodális terminál ipari 5G-magánhálózatának kiépítéséről.

 

épület gyep tehergépkocsi kamoin bokor
Kép forrása: East-West Gate

 

A fejlesztéshez szükséges hardvereket a Huawei, míg a platform- és hálózati támogatást a Vodafone Magyarország biztosítja. A projekt nemcsak a hazai 5G-fejlesztésekben, hanem a vasúti áruszállítás digitalizációja területén is fontos mérföldkő.

Az East-West Gate, a 21. század terminálja Európában elsőként használ majd saját 5G-hálózatot a belső kommunikációra és a technológiai eszközeinek működtetésére. Az 5G logisztikai felhasználási lehetőségeit jól szemlélteti továbbá, hogy a világon elsőként 5G technológia segítségével, távolról irányítják majd a szárazföldi terminál teljesen automata, egészen finom mozdulatokra is képes óriásdaruit.