fbpx

Így képzelünk el – és valósítunk meg – egy automata üzemet

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 október 12.

Az emberiség a fejlődése során egyre több, bonyolultabb és összetettebb termékeket fogyaszt, és vár el a gyártóktól. A volumen növekedése mellett garantálni kell az egységes minőségű, ellenőrzött, nyomon követhető gyártást és jogszabályi megfelelőséget. Erre tökéletes választás a Sheldon Invest Kft. automata technológiája és szakértelme.

 

Rigó Zoltán Sheldon Kft.
Rigó Zoltán, Sheldon Invest Kft.

 

Tökéletes nyomon követhetőség

A Sheldon Invest Kft.-nél a gyártáshoz kapcsolódó folyamatirányító és vizualizáló SCADA rendszerekkel komplex termelésirányító, termelési adatokat valós időben bemutató rendszereket fejlesztünk: ez biztosítja a termelési folyamat teljes átláthatóságát és kézben tartását. Olyan termelő- és gyártó rendszereket tervezünk, gyártunk és telepítünk, melyek garantálják, hogy a pultra helyezett termék szabályozott és ellenőrzött körülmények között készült. A minőség-ellenőrző rendszerrel ellátott csomagolóberendezéseink biztosítják a termék megfelelő minőségét. A kartondobozba csomagolt terméket egy automata palettázó emberi kéz érintése nélkül helyezi a raklapra, majd a palettázott, csomagolt dobozokat zsugorfóliázza. Ellenőrizzük a tömeget, a csomaglás sértetlenségét, a csomagolóanyag záródását, minőségét, valamint a termékazonosító meglétét és olvashatóságát.

Ezt követően történik a kínálókartonba helyezés. A dobozok összeállításához speciális berendezést terveztünk: doboz-összeállító része cserélhető, így alkalmas a különböző méretű és formájú kínálókhoz.

A minőség-ellenőrzött, kínálókartonba csomagolt terméket ismét azonosítjuk. A dobozt két oldalán direktnyomtatással jelöljük, vagy címkét helyezünk rá. Az azonosított dobozokat palettázóval raklapra tesszük, zsugorfóliázzuk, amit ismét egyedi azonosítóval látunk el. Így a paletta ellenőrzésével a dobozban lévő termékig visszavezethetjük az azonosítást.

 

Sheldon_nyitókép

 

Így épül fel nálunk egy projekt

Egy évente 20 ezer tonna szalámit előállító vállalat kereste fel cégünket gyártásának teljes automatizálására. Az üzemlátogatás során megismertük a termelési folyamatot, majd feltérképeztük az anyagáramlást az alapanyagoktól kezdve, a csomagolóanyagokon át a termékspecifikus jellemzőkön is túlmutatóan az alkalmazott termékazonosításig.

A termékportfólióból és termelési volumenből meghatároztuk a gyártósor lehetséges berendezéseit, s összeállítottunk egy elsődleges gyártási folyamatot: csúcsüzemben másodpercenkét két darab egy kilogrammos szalámival kellett kalkulálnunk.

A termék-előállítást követő alapos minőség-ellenőrzésre is koncentrálni kellett. Technológiánkkal ellenőrizhető a termék tömege, állaga – nem lehet puha –, a szalámivégek záródása, a csomagolóanyag sértetlensége, a csomagolóanyag grafikai minősége és az egyedi termékazonosító olvashatósága is. A megfelelő minőségű termék ezt követően kerül a hőkezelőbe, majd a boltok polcaira.

 

Rigó Zoltán, Sheldon Invest Kft.