fbpx

Jubileumot ünnepel hazánkban a Heidelberg

Írta: Transpack-2021/V. lapszám cikke - 2021 október 13.

A világ legnagyobb nyomdaipari beszállítója, a Heidelberg ideális választás azok számára, akik magasra tették a mércét a csomagolóanyag-gyártás területén. A vállalat hazánkban immár 30 éve kínálja folyamatosan megújuló, innovatív termékeit.

 

Több mint 170 éves tapasztalat

A csomagolóanyag-gyártás területén nagy tapasztalattal rendelkező Heidelberg hazánkban idén ünnepeli három évtizedes fennállását. Ez alkalommal beszélgettem Jakubász Péter ügyvezetővel, akit arra kértem, mutassa be az anyacéget és a 30 éves Heidelberg Magyarország Kft.-t.

– A Heidelberg Druckmaschinen AG több mint 170 éves tapasztalattal rendelkezik a nyomdaipari gépek gyártása, értékesítése, szervizelése, valamint az ahhoz kapcsolódó segédanyagok forgalmazása területén. Nyomdagépeket, CTP-berendezéseket, kötészeti vágó- és hajtogató gépeket, stancolókat egyaránt gyártunk.

A világ 170 országának 250 telephelyén, összesen mintegy 11 300 munkavállaló biztosítja ügyfeleink igényeinek megvalósítását és folyamatos fejlődésünket. Magyarországon jelenleg 35 kolléga dolgozik.

 

Rendszerszintű digitalizáció

Napjainkban egyre hódít az automatizáció és digitalizáció. E tekintetben hol tart a Heidelberg?

– A világpiacot tekintve, az ofszetgépek területén 40 százalékot meghaladó részesedésével a Heidelberg piacvezető. Ezzel a szilárd pozícióval a nyomdaipari technológiát tekintve is vezető szerepet tölt be az integrált megoldásokkal és új digitális üzleti modellekkel. Rendszerszintű digitalizálására összpontosítunk: a gépek, szoftverek, a segédanyagellátás és a teljesítményriportok integrált megoldásaira, melynek célja a vevői értékteremtés.

A korszerű nyomdaipari gépeink illeszkednek az olyan elvárásokhoz, mint az ipar 4.0 koncepció. Integrált rendszereinknek köszönhetően a gépek nem csak egy-egy feladat elvégzésére alkalmasak, a teljes gyártási folyamatot lefedik.

 

Karbonsemleges gépgyártás

A másik terület, ami nagyon a köztudatba került, a környezetvédelem…

– Törekszünk a környezettudatos megoldásokra. Mára minden gépünk elérhető karbonsemleges gyártási megoldással, ami egyedi a nyomógépek piacán. A Heidelberg tudatosan alakított hulladék- és energiatakarékos megoldásokkal rendelkezik a fenntartható gyártás elősegítéséhez. Az inpress control rendszer például a nyomógépen belül méri a nyomatminőséget, és a passzerállítást is elvégzi. Ezzel jelentősen csökkenthető a beigazítási selejt mértéke, amivel alapanyag takarítható meg.

 

Jakubász Péter, ügyvezető
Jakubász Péter, ügyvezető

 

Komoly kihívás a gyorstechnológiai fejlődés

A vállalat életében napjainkban mi a legfőbb kihívás?

– A gyorsaság! Már a néhány órás termeléskiesés sem megengedett. Ehhez olyan apparátot tartunk fenn szervizoldalon, amivel a lehető leggyorsabban reagálhatunk. A technológiai fejlődés folyamatos, az igények újabb és újabb kihívást jelentenek. Emiatt a kollégák tudásának szinten tartása is kihívást jelent. Olyan speciális tudással rendelkező szakembergárdát kell fenntartanunk, melyre nincs általános képzés, ez a tudás csak a munkavégzés során halmozódhat fel. Viszont a fluktuáció szerencsére minimális nálunk, munkavállalóink közül többen évtizedek óta erősítik a Heidelberg csapatát.

 

A piac és a versenytársak előtt járni

A koronavírus milyen változásokat hozott a cég működésében?

– A korábban négyévente zajló nyomdaipari kiállításon való megjelenésünket a világjárvány miatt az online térbe helyeztük. Innovációinkat idén már második alkalommal saját online rendezvényünkön mutatjuk be: ez a Heidelberg Innovation Week.

Mi várható az idei Heidelberg Innovation Week-en?

– Rengeteg fejlesztésünk valósult meg, melyeket szeretnénk megmutatni. A 3 napos rendezvény a csomagolás, a digitalizáció és a diverzifikáció témaköreire épül. A szakértői beszélgetéseket gépbemutatókkal és partnereink sikertörténeteit bemutató filmekkel tűzdelten követhetik az érdeklődők. Egy magyar piaci szereplő is feltűnik a nemzetközi rendezvényen, ráadásul a legújabb Speedmaster CX 104 gépünk kapcsán.