fbpx

Már dolgozik az első szériás e-teherautó itthon

Írta: - 2021 október 14.

Szeptember derekán adták át Magyarország első, sorozatban gyártott, tisztán elektromos meghajtású teherautóját. Az elektromos Volvo FL modell a Waberer’s csoport leányvállalata, a WSZL flottáját erősíti. A teljes terheléssel mintegy 240 km elektromos hatótávra képes teherautó úttörő szerepe felértékelődik az éghajlatváltozás enyhítése, a tisztább és fenntarthatóbb fuvarozás szempontjából.

 

Szintet lép a kapcsolat is

Az európai piacon 2019 óta érhetők el elektromos Volvo haszonjárművek, amelyek közül Magyarországon elsőként a kéttengelyes, nappali fülkével ellátott FL modell (videón itt!) kapható elektromos hajtással. A Volvo Hungária Kft. képviselete a budapesti telephelyén adta át szeptember 17-én a Waberer’s csoportnak az első magyarországi szériában gyártott elektromos teherautót. – Az elmúlt 50 év alatt számtalan típusú dízel nehézgépjárművet biztosítottunk partnerünk számára. Az első elektromos teherautó átadásával új szintet lépett a kapcsolat, amely a környezetvédelem szempontjából is fontos lépés mindkét vállalat részéről – mutatott rá Illés Dávid, a Volvo Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

 

 

Sokat bír, sokat segít a rendszer

A most forgalomba állított, zárt dobozos felépítménnyel és emelőhátfallal ellátott elektromos Volvo FL saját tömege 9 tonna. Rakfelülete 14 raklap kapacitású és 7,5 tonna rakomány szállítására képes. Meghajtását egy 200 kW teljesítményű és 425 Nm nyomatékú villanymotor szolgáltatja, amely egy 2 fokozatú sebességváltót használ a motor teljesítményének leghatékonyabb felhasználása érdekében. Így teljes terheléssel 220-240 km hatótávon tud károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedni. A valós hatótávot természetesen számos tényező befolyásolja, mint például a sebesség, a jármű össztömege, a domborzati viszonyok, a sofőr vezetési stílusa stb. Ebben azonban rendkívül hasznos segítséget nyújt a sofőröknek a Volvo Connect fuvarszervezés-támogató rendszer. Ez képes kalkulálni a tervezett fuvarútvonal minden fontos tényezőjével, így a sofőr biztos lehet benne, hogy még elegendő feltöltöttséggel tér vissza a fuvar végén a járművel a telephelyre, illetve kalkulálhat menet közbeni feltöltési lehetőségekkel is. Az átadott Volvo FL Electric modell egyébként 4 darab, egyenként 66 kWh-s akkumulátorral van felszerelve. Feltöltése 150 kW-os egyenáramú (DC) töltőről 2 óra, 22 kW-os normál hálózati töltővel 11 óra alatt megoldható. A fuvarozó cégek mindennapi életébe egy-egy hosszabb töltés is könnyen beiktatható, hiszen a kötelező napi pihenőidők erre lehetőséget adnak, de akár a rakodás ideje alatt is plusz értékes kilométerek nyerhetők.

 

Fáczán Gergely Barna Zsolt
Fáczán Gergely (jobbról) és Barna Zsolt

 

2040-re klímasemleges lesz a Volvo Trucks

Nagyon bízom abban, hogy ez az együttműködés csak a kezdeti lépése annak, hogy a hazai árufuvarozás palettáján egyre több, teljesen elektromos Volvo tehergépjárművet lássunk. Az elkövetkezendő időszak arról fog szólni, hogy az adatok mögé lássunk, melyeket a hazai tesztelés során nyerünk ki – tette hozzá Volvo Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója. Fáczán Gergely lapunknak azt nyilatkozta: az elektromos tehergépjárművek fejlesztése nem költséges luxus, hanem elkerülhetetlen szükségszerűség. A fosszilis energiahordozók fogyatkozó és környezetszennyező volta miatt évtizedeken belül döntő fordulat várható a hajtásláncok, energiaforrások terén, s e téren a Volvo meg akarja őrizni élvonalbeli szerepét. A Volvo Trucks 2040-re klímasemlegessé kíván válni úgy, hogy 2025-re 15, 2030-ra pedig 30 százalékkal csökkenti járművei CO2-kibocsátását.

 

Volvo e-teherautó
Magyarország első tisztán e-teherautójának első méterei..

 

Jön a többi is a Waberer’s-hez…

Ebben a Waberer’s Csoport is maximálisan elkötelezett: a CO2-kibocsátás csökkentéséért aktívan részt vesz az alternatív hajtáslánccal szerelt járművek tesztelésében és flottájába implementálásával. – Nagy lépés e céljaink megvalósításában az első elektromos teherautónk átvétele, amit terveink szerint még ebben az évben további járművek követnek – tette hozzá Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. vezérigazgatója és a WSZL ügyvezető igazgatója.