fbpx

Komoly logisztikai kihívás a barkácsipar fellendülése

Írta: Csomor Zsolt - 2021 november 11.

A koronavírus hatására nagyot nőtt a barkácsáruházak forgalma, hiszen a lezárások alatt sokan vágtak bele felújításokba, átalakításokba. A DACHSER hálózata Európa-szerte évente 18 ezer üzletbe szállít közel 5 millió küldeményt a kertészeti- és barkácspiaci ágazat számára, amely gyakran állítja kihívások elé a logisztikai szakembereket.

 

Sokan kezdtek felújításba a lezárások miatt

A német kiskereskedelmi szövetség által nemrégiben közzétett adatok szerint a teljes németországi forgalom 2020-ban 13,8 százalékkal nőtt a barkács és kertészeti központokban. Egy magyar kutatás szerint pedig hazánkban az üzletág online forgalma 2020 második negyedévben az előző év azonos időszakához képest 154 százalékos növekedést tapasztalt – olvasható a DACHSER közleményében.

A beszállítók és kiskereskedők, de a vásárlók barkácspiaci logisztikával szemben támasztott igényei is egyre dinamikusabban változtak, ezért összpontosítanak a szállítmányozási vállalatok a testreszabott szolgáltatásokra és iparági megoldásokra.

raktár állvány doboz
Kép forrása: DACHSER

 

„Árukészletünk minőségi módon csomagolt, és raklapra szerelve adjuk át. Azonban gyakran előfordul, hogy a méretek változnak, ezért a rugalmasság és a minőségi árukezelés elengedhetetlen feltétel” – mondta Mészöly Sándor, a JKH Kft. logisztikai igazgatója.

A siófoki székhelyű JKH Kft. a hazai barkácsáruházak és hipermarketek beszállítói körébe tartozik. A Liegl&Dachser-rel való együttműködése 2021 januárjában kezdődött, mert olyan partnerre volt szüksége, aki nemcsak nemzetközi, de belföldi raklapos áruszállításával, versenyképes áraival és minőségi szolgáltatásaival megfelelt az elvárásoknak. „A koronavírus komoly hatással volt a piaci folyamatokra, de mindezen nehézségek ellenére a Liegl&Dachser rugalmasan állt a mennyiségi és formai változásokhoz is” – folyatta Mészöly Sándor.

„Úgy gondolom, ez a piac magyarországi viszonylatban még tartalmaz kiaknázatlan területeket, amelyekre a JKH Kft-vel való sikeres együttműködésünk és a koronavírus helyzet is rámutatott. A jövőben értékesítés terén határozottabban kell megjelennünk ebben a szegmensben, így még inkább növelhetjük sikerünket” – mondta Valentino Balarezo, project manager, Dachser DIY Logistics.

A járvány és az ingadozó ellátás miatt minden iparágban az eddiginél keresettebbek az olyan rugalmasan strukturált logisztikai hálózatok, amelyek képesek a különböző szállítási és raktározási lehetőségeket az ügyfelekre szabva a lehető legjobban kombinálni.