fbpx

Nagymamai varróleckétől a 3D-s tervezésig

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 13.

Ha egy művészi és mérnöki tervekkel megáldott személyiségnek van szerencsés indulás az egyetemi tanulmányokhoz, akkor Lévai Letíciának van: a nagymamájától a szülein át a választott szakos tanáráig mindenki nagyban hozzájárul(t) ambíciói kibontakoztatásához. A Soproni Egyetem következő tanévben végzős tervezőgrafikus hallgatóját nemcsak abban segítik a hozott-kapott ösztönzések, hogy könnyebben előállítsa terveit, hanem még abban is, hogy nyomdakészen fogalmazzon, amikor az életéről vall, vagy éppen a Hungaropack Studenten elért sikeres alkotását mutatja be.

Lévai Letícia
Lévai Letícia

Nemcsak női vonalak…

Mi vezet egy fiatal nőt oda, hogy mérnöki-tervezői pályát válasszon – még ha ez a pálya a grafikai tervezés révén sok művészi elemet is tartalmaz? Szerencsés korunkban, amikor a nők szerepvállalása és aránya mind nagyobb ezeken a szakterületeken is, ez a kérdés mindinkább konzervatív klisének bizonyul. Ám a rá adott válaszok egytől egyig izgalmasak.

– Én akkor szerettem meg a tervező gondolkodást, a sík és a tér egymáshoz viszonyulását egy tervező munka során, amikor a nagymamám varrni tanított kiskoromban. Már a ruhadarab tervezése előzetes tudásokat feltételez: ismerni kell a női test formavilágát, a mozgással változó testhelyzeteket, ismerni kell az anyag lehetőségeit. És persze a méretek miatt számolni kell: ha hímzés, akkor a szemeket, ha varrás, akkor az arányokat, és így tovább – emlékszik a kezdetekre a Lévai Letícia Dorka. A grafikus hallgató részben e gyerekkori gyakorlat révén jelentkezett a Soproni Egyetem tervezőgrafikusi képzésére. – És kezdettől azt tapasztaltam, hogy bizonyos előnyben vagyok azokkal a hallgatótársaimmal szemben, akiknek ilyen 2D-3D előzetes gyakorlatuk nem volt – fűzi hozzá megerősítésképpen.

 

Művészet, jog, szóhasználat

Letícia persze nemcsak a nagymamától, hanem a szülei révén is izgalmas inspirációkat hoz. A jogász apa és anya ugyanis szintén nem idegenek a művészet világában; a tradicionális kultúra mellett a szabatos megfogalmazások érzékét is a lányuk vérébe oltották. – Ez is egyfajta előny, és nagy hasznát is veszem, amikor beszélnem kell egy-egy alkotásról, tervről – mondja a hallgató, akit mindezen túl lelkes szülői támogatás is kísért, amikor nagy örömére felvételt nyert a Soproni Egyetemre.

Ott pedig azzal folytatódott a szerencsés sorstalálkozások sorozata, hogy az a Rosta Péter lett az egyik szaktanára, aki „nemcsak, hogy inspiráló lelkesedéssel beszél a szakmáról, hanem olyan hasznos alkalmazásokat, technikai és más ismereteket ad át, amik segítenek a művészi hajlamaim megvalósításában”.

grafikaLévai Letícia könyvterve

 

Más szemével is látni

Letícia ezek közé sorolja például azt a szemléletformáló tudást, aminek a révén a hallgatók megtanulják, hogy ne csak tervezőként, hanem marketingesként is gondolkozzanak a folyamat során. – Sőt, amikor például gyerekcukorka-csomagolást terveztem, tudtam, hogy gyerekfejjel kell gondolkodnom ahhoz, hogy sikeres legyen a csomagolás. A tervezőnek tehát nem csak működőképes terméket kell létrehoznia, nem csak az áru védelmét, a szállítási és más műszaki, technikai elvárásokat kell teljesítenie. Nyilván azokat a lélektani szempontokat is, amik vonzóvá teszik a vevők előtt – vázolja Letícia. S rögtön hozzáteszi: a Soproni Egyetemen a környezettudatosság is markáns és alapvető szempont a tervezésoktatás folyamatában.

 

grafika
„…elkerülhetetlen volt, hogy hozzá illő prémium csomagolást hozzak létre”

 

Az erdők világában

S ez már el is vezet ahhoz a sikeres tervhez, amivel Lévai Letícia elismerést aratott a Hungaropack Student versenyen. – A pályázati kiírás kapcsán is fontos elem volt az egyetemnek ez a környezetkímélő szemlélete, amiben nyilván része van az erdőkben gazdag vidéknek, ahol élünk. A kollégiumban pedig – ahol lakom – az erdészeti képzésre járó fiúk gyakran hoznak mindenféle ehető, fűszerként is használható gombaféléket. Ezeket megőrlik, egymást közt, rokonoknak, barátoknak adogatják. Innen merült fel bennem az ötlet arra, hogy ezeknek a valóban nagyon különleges fűszergomba-őrleményeknek tervezzek csomagolást. Mivel itt olyan készítményekről van szó, amiknek az ára messze a prémium termékek körébe emeli őket, szinte elkerülhetetlen volt, hogy hozzá illő prémium csomagolást hozzak létre – foglalja össze Letícia. Kis piackutatást is végzett a tervezés előtt, s azt találta: a ma elérhető hasonló termékek csomagolása nem igazán tükrözi a termék sajátosságait. Olcsó műanyagokkal és matricákkal operáló megoldásaik még a termék megtalálhatóságát sem mozdítják elő.

Ezért aztán Rosta Péter útmutatásai mellett arra törekedett, hogy nem a hétköznapi, harsány színekkel és tipográfiával operáló csomagolást tervez. Sokkal inkább diszkréten elegáns, az erdő földszíneit, letisztult, természetesen egyszerű világát idéző forma- és színvilágot teremti újjá a dobozon. És hozzá még valamit: a termék sajátos jellegét figyelembe véve is a lehető leginkább környezetkímélő anyagokból dolgozik.

 

Összetett szempontok

Ez azonban a fűszergombaporok esetében nem is olyan egyszerű. – Különösen nagy gondot kell fordítani arra, hogy ezt az igen drága terméket (aminek 100 grammjáért akár 5 ezer forintot is elkérnek) nem érheti nedvesség. Ezért bár a fahenger anyagában jobban illene hozzá, szóba sem jöhet, mert a fa átenged bizonyos mennyiségű nedvességet. Így maradt az üveg, ami azért mégsem tökéletes megoldás, hiszen bár szinte végtelenül reciklálható, az ipari tapasztalat az, hogy a kis űrtartalmú konzerves üvegeket csak ritkán hasznosítják újra, mert sokkal költségesebb az eljárás, mint a nagyobbak esetében. Viszont mivel a termék drága, fel sem merül, hogy mondjuk valaki egyszerre 1 kiló fűszergomba-őrleményt vásároljon egy nagy konzerves üvegbe… – érzékelteti a tervezés során felmerülő szempontok összetettségét Letícia.

Így alakult ki a hat kis üvegtégelyt tartalmazó fűszergomba-őrlemény dobozterve. A tégelyek lecsavarható kupakján színek is jelölik a bennük található gombafajtát. Letícia a Hungaropack Student zsűrije számára adott műleírása azzal érvel, hogy a kis kiszerelés lehetővé teszi a vevőnek, hogy előbb kis mennyiségben kipróbálja a terméket. A külső, tárolódoboz pasztell színei az őszi erdő hangulatát idézik.

 

pizzás doboz
Pizzásdoboz-tervezet, ami egyben játék is lehet családnak-csapatnak

 

A tervező mindezek mellett a piaci-gazdasági és kereskedelmi szempontokra is gondolt. Úgy véli, az egészséges és gasztronómiailag különleges, piacképes termék eladhatóságát nagyban segíti a termék értékét tükröző prémium csomagolás. A piacképesség pedig azért is fontos, mert a gombafogyasztásra épülő gombatermesztés támogatja az erdőgazdaságok prosperitását.

Szabad maximalizmus

Lévai Letícia a jövőről szólva azt mondta lapunknak, szabadúszó tervezőgrafikusként, csomagolástervezőként képzeli el a jövőjét. – Tudom, hogy sokra vagyok képes mind mennyiségben, mind minőségi munkában. Az egyetemen a tavalyi sűrű, sok feladatot adó évünk után úgy érzem, szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy sikerült helyt állnom, azzal együtt is, hogy maximalista vagyok.