fbpx

Zöldül az Egyesült Királyság vasúti közlekedése

Írta: Csomor Zsolt - 2021 december 14.

Nagy-Britannia piacvezető vasúti járműgyártó és -karbantartó vállalata, az Alstom, valamint az Eversholt Rail, a legnagyobb brit vasúti jármű flottatulajdonos és finanszírozó vállalat szándéknyilatkozatot írtak alá az Egyesült Királyság legelső hidrogénüzemű vasúti flottájának szállítására vonatkozóan.

 

Egy lépéssel közelebb a karbonsemlegességhez

A két cég az együttműködés keretében megosztja egymással azokat a műszaki és kereskedelmi információkat, melyek szükségesek az Alstom számára a szerelvények tervezéséhez, gyártásához, üzembe helyezéséhez és a karbantartáshoz.

 

vonat sínpár
Kép forrása: Alstom

 

Az Eversholt Rail flottáját kezdetben tíz, három kocsiból álló, hidrogénüzemű motorvonat alkotja majd, amelyeket az Alstom Nagy-Britanniában gyárt. A vonatok az Alstomnak az Aventra elnevezésű műszaki platformjának legújabb változatára épülnek. A felek a végleges szerződéseket a tervek szerint 2022 elején írják alá.

Az Eversholt és az Alstom célja, hogy támogassa az Egyesült Királyság és Skócia kormányát a vasúti közlekedés teljes dekarbonizációjában. Az Egyesült Királyság 2040-re, Skócia pedig 2035-ig tervezi ezt elérni. Az Alstom volt a világon az első vállalat, amely hidrogénüzemű vasúti járművet gyártott.

 

Összeállította: Csomor Zsolt