fbpx

Új kihívások a csomagolástechnológia-design oktatásában

Írta: Transpack-2021/VI. lapszám cikke - 2021 december 16.

Az CSAOSZ hibrid formában megtartott szakmai konferenciáján számos aktuális témáról hallhattak hasznos és elgondolkodtató előadásokat a résztvevők. Dr. Lenkei Balázs, a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének igazgatója ismertette a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar munkáját, s azt, hogyan készítik fel a jövő csomagolástervezőit egy fenntarthatóbb világ létrehozására.

 

Új korszak küszöbén a csomagolóipar

Idén végre személyesen is találkozhatott a csomagolóipari szakma a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) fontos eseményén, a minden év őszén megrendezésre kerülő szakmai konferencián.

A csomagolások környezetvédelmi szabályozása az elmúlt évek során jelentősen változott európai uniós szinten. Ezek nemzeti jogrendbe átvezetése vagy már megtörtént, vagy jelenleg zajlik. A rendelkezések értelmezése a vállalati, jogalkalmazói gyakorlat számára kiemelten fontos, különösen akkor, ha egyes jogszabályok „flexibilisek”. A változásokat tovább nehezíti, hogy a hazai hulladékgazdálkodás a jövőben koncessziós rendszerben zajlik.

Az új korszak küszöbét nemcsak a jogszabályi változások jelentik, hanem hatásaként a csomagolástervezés új alapokra helyezése is. A tervezés során a „hulladék kiszervezésére”, a keletkező csomagolási hulladék minél hosszabb ideig körforgásban tartására, a csomagolás környezeti hatását kifejező CO2-kibocsátás csökkentésére kell fókuszálni. Eközben természetesen az áruvédelem és a csomagolások járulékos szolgáltatásai sem csorbulhatnak.

Papírkutatás a fenntartható gazdaság irányába

Idén 13. alkalommal rendezték meg a HUNGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyt. A Soproni Egyetem tervezőgrafika szakon számos olyan tehetséges diákot nevelt ki, akik közül sokan értek el kiváló eredményt a megmérettetésen. A 2021-es versenyen hat hallgató HUNGAROPACK Student díjban, hat különdíjban és három okleveles elismerésben részesült. Dr. Lenkei Balázs diákjai közül többen nemzetközi karriert futottak be, például a Volkswagen, Audi, Kia Motors vagy a Mercedes formatervező stúdióiban dolgoznak.

 

ember férfi lenkei balázs
Dr. Lenkei Balázs

 

Dr. Lenkei Balázs a konferencián tartott előadásában bemutatta a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának munkáját, s azt, hogyan készíti fel az Alkalmazott Művészeti Intézet a hallgatókat az alkalmazott grafika, a csomagolástervezés jelenének és jövőjének kihívásaira.

A Soproni Egyetem legfontosabb kompetenciaterülete a fa: ide tartozik többek között a bútorvizsgálat, dizájntervezés, CNC-megmunkálás és a farost alapú anyagok kutatása, papírkutatás és csomagolástervezés. A hazánkban megtermelt fa 51 százalékát sajnos még mindig elégetjük, s nem terméket készítünk belőle. Ezért is kiemelt jelenőségű a Soproni Egyetemen zajló papírkutatás, ahol egyebek között arra keresik a választ, hogyan lehet újfajta csomagolásokat, innovatív megoldásokat létrehozni. Emellett természetesen a hallgatók a hétköznapi feladatokkal is találkoznak, hogy a szakma alapjait is minél mélyebben elsajátíthassák.

A papírkutatás során nagy hangsúlyt fektetnek a természetes alapú csomagolóanyagok fejlesztésére. Eredményeiktől azt várják, hogy a cellulóz- és ligninalapú csomagolóanyagok szélesebb körben terjedjenek el, hozzájárulva a körkörös gazdaság megvalósulásához, valamint hogy eredményeikkel minél több műanyag csomagolást váltsanak ki papíralapú anyagokkal – hangsúlyozta Dr. Lenkei Balázs. Azt remélik, hogy munkájuknak köszönhetően modern, integrált csomagolási rendszerek valósulhatnak meg, ahol a dizájn és a csomagolóanyag alkalmazása jól összehangolt.

Rendkívül sok módja létezik a fa, farostok innovatív alkalmazásának, éljünk a lehetőséggel!

 

Csomor Zsolt