fbpx

Elégedett férfiak – szeretjük és rühelljük a munkahelyünket

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 08.

A magyar munkaerőpiacot jellemző meglepő fordulatról tanúskodik egy új felmérés.

 

emberek
A mai generációknak már nemcsak a fizetés számít, hanem a jólléti juttatások is (Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

A fizetés már nem minden

A felsőfokú végzettséggel rendelkező, budapesti vagy megyeszékhelyeken élő férfiak azok, akik különösebb tétovázás nélkül továbbajánlanák munkahelyüket ismerőseiknek, rokonaiknak – derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. Ebből az is kiderül, hogy a munkabér mellett nyújtott egyéb juttatások szerepére és a munkavállalók elvárásaira is rányomta bélyegét a pandémia. A legfontosabb szempontok közé kerültek az utazást, az otthoni vagy az irodai munkavégzést támogató juttatások, a well-being szolgáltatások. A jól megválasztott munkabéren felüli honorárium amellett, hogy kiemeli a vállalatokat a többi munkáltató közül, megfelelően biztosítja a munkaerő elérését és megtartását is. Fontosabbá vált továbbá a csoportos és személyre szabott tanácsadás és a különböző akadályok leküzdését segítő konzultációk lehetősége.

 

A fővárosi férfiak a legelégedettebbek

Azt is felmérték, milyen az adott munkahely megítélése az ott dolgozók szemében – azaz mennyire ajánlanák rokonaiknak, ismerőseiknek is. A magyar munkavállalók többsége (73 százaléka) szívesen ajánlaná munkahelyét ismerőseinek – ám ez az átlag jelentős eltéréseket mutat attól függően, hol és milyen végzettséggel dolgozik valaki. A férfiak például elégedettebbek (76 százalék), míg a női válaszadóknak csak 68 százaléka adná tovább munkahelye hírét pozitív előjellel. Érdekes ugyanakkor, hogy a nyugdíjhoz közeledő korosztály nagyobb arányban, 42 százalékban nem ajánlaná tovább munkahelyét. Ugyancsak 40 százalékos az elégedetlenség a községben élők körében. A megyeszékhelyen és a Budapesten élők körében csak 16-14 százalék nem tartja vonzónak a munkahelyét.

Szintén érdekes a Pulzus felmérésében, hogy míg a diplomás válaszadók kifejezetten elégedettnek tűnnek helyzetükkel (81 százalék), az alapfokú végzettségűeknek csak 75 százaléka ajánlaná munkahelyét. Ugyanez a középfokú végzettségűeknél már csak 67százalék.