fbpx

Forradalmi lebomló csomagolás a hamburgernek

Írta: Molnár Tamás - 2024 július 12.

A McDonald’s legnagyobb független alvállalkozója Argentínában egy új fejlesztésű 100% ban lebomló keveréket kezdett használni a csomagoló anyagainak bevonására.  A megoldás egy természetes bevonat, amely gátat képez a zsírral, vízzel és oxigénnel szemben. Ez a gyorséttermekben felszolgált termékek esetében kulcs fontosságú élelmiszer csomagoló papírokra, dobozokra, csészékre, edényekre, K-csészékre és szívószálakra alkalmazzák.

Amellett, hogy biológiailag lebomlik, a szerves vegyület háztáji módszerrel komposztálható, tisztítható és újrahasznosítható. Ez a keverék bevonat helyettesítheti a jelenlegi anyagokat – a kőolajból származó PE-t –, amelyet az egyszer használatos műanyagok és a PFAS-t. Ezeket „örökkévaló vegyszerek” gyűjtő néven emlegetik, mert gyakorlatilag soha nem tűnnek el teljesen a környezetünkből, nem bomlanak le. A J&J Green Paper új bevonó technológiája a Janus, ezért is fontos mérföldkő az élelmiszer csomagolásban.

Fontos adalék még hogy Kalifornia állam törvényhozása betiltotta a PFAS anyagokat a papírból, kartonból, növényi alapú élelmiszerek csomagolásából és edényekből. Ezzel egyidőben New York állam betiltotta a PFAS-t az élelmiszer-csomagolóanyagokban. Nyilván ezek a rendelkezések komoly nyomást gyakorolnak a gyártókra hogy felgyorsítsák azokat a fejlesztéseket melyek használatával kiválthatóak a műanyagok és szennyező bevonatok a csomagolásokból. Minden nap többet és többet megtudunk a nano-műanyagok egészségünkre gyakorolt katasztrofális hatásairól, annál fontosabb lesz a csomagoló anyagok lecserélése természetbarát anyagokra.

A múlt hónapban a McDonald’s csatlakozott a The Recycling Partnership Polypropylene Recycling Coalition nevű szervezethez, és több millió dolláros támogatást nyújtott ahhoz hogy fejlett válogatási technológiát vezessenek be az Egyesült Államokban.

A témában ez a cikkünk is érdekelheti: https://transpack.hu/2024/05/16/csomagolas-mate-fenntarthato-csomagolast-fejleszt/