fbpx

Kiváló minőségű kartontermékek kis lábnyommal

Írta: Transpack-2024/III. lapszám cikke - 2024 július 19.

Széles körű beruházások biztosítják a Metsä Board gyáraiban, hogy a vásárlók a jövőben nagyobb mennyiségű, kiváló minőségű kartontermékekhez jussanak hozzá, ráadásul kisebb környezeti lábnyom mellett.

A Kemi és Husum üzemekben a fenntartható termelés érdekében történik fejlesztés, Kaskinenben pedig a műszaki előkészítő munka zajlik.

A Kemi a hosszú távú fenntarthatóság útján

A Metsä Board Kemi gyárában történő beruházás a bizonyíték arra, hogy a termelési kapacitás növelése nem feltétlenül jelenti az energia- és vízfogyasztás növekedését. A Kemi olyan fontos szereplője a fehér kraftliner piacának, hogy a beruházás várhatóan pozitív hatással lesz a teljes hullámpapíripari ágazat szénlábnyomára.

Lars Ericson, a Metsä Board White kraftliner értékesítési alelnöke így nyilatkozott: „Ezzel a beruházással elsősorban a kiváló minőségű termékek hosszú távú szállítását biztosítjuk ügyfeleink számára, és legalább a következő 40 évre egyenletesen magas színvonalú szolgáltatást és termékminőséget garantálunk. A Kemi a fenntartható növekedési stratégiánk központi eleme. Kraftliner ügyfeleink a már bevált, nagy teljesítményű terméket kapják ugyanolyan minőségben, mint eddig, de kisebb ökológiai lábnyom mellett. Ez lehetővé teszi számukra, hogy megfeleljenek a márkatulajdonosok és a fogyasztók fenntarthatóbb csomagolás iránti egyre növekvő igényeinek.”

gyár erdő sziget

A 67 millió eurós beruházás nemcsak azért fontos, hogy a Kemi 40 000 tonnával növelje éves termelési kapacitását, hanem azért is, hogy javítsa az energia- és vízhatékonyságot, és szorosabb integrációt biztosítson az ugyanazon helyszínen található új biotermék-üzemmel. A projekt befejezése után a kartongyár vízfogyasztása várhatóan mintegy 40%-kal, energiafogyasztása pedig körülbelül 5%-kal csökken a termék tonnájára vetítve. A Metsä Fibre új biotermék-gyára gőzt, fehér lúgot és vizet fog szolgáltatni a fehérítetlen cellulóz és karton gyártásához, a kondenzvíz és a fekete lúg pedig a másik irányba fog áramlani. A kartonpapír szárításához szükséges gőzmennyiséget úgy csökkentik majd, hogy a kartonpapír felületi rétegében nedves nyírfapép helyett szárított bálázott cellulóz kerül felhasználásra. Ezzel párhuzamosan a gyár hővisszanyerő tornyai is megújultak, ami azt jelenti, hogy hatékonyabban képesek visszanyerni és a folyamatba visszavezetni a hulladékhőt.

„Egyszerűen ez volt a kézenfekvő megoldás. A termelési kapacitás növekedése sok szempontból a beruházás pozitív mellékhatása. Elsődleges célunk, hogy saját működésünk hatékonyabb legyen erőforrás tekintetében, pozitív hatást gyakoroljunk ügyfeleink fenntarthatósági célkitűzéseire, valamint a társadalomra és a bolygó egészére” – mutatott rá Ericson.

A biotermék-gyárral való szorosabb integráció jó példa arra, hogy a Metsä Board miként javítja a hatékonyságot a termelési lánc mentén. Az integráció láthatóbbá teszi folyamataik hatékonyságát, és lehetővé teszi a vállalat számára a pontosabb tervezést, ami viszont segít csökkenteni a hulladékot, miközben időt takarít meg. Villamos energia tekintetében a biotermék-gyár 250%ban önellátó lesz, és az évi 2 TWh-val 2,5%-kal járul hozzá Finnország teljes villamosenergia-termeléséhez.

„Az üzemlátogatás során képet kaphattunk a méretekről. Rendkívül lenyűgöző a projekt léptéke és összetettsége. Az új biotermék-üzem 2023 harmadik negyedévében kezdte meg a termelést, és várhatóan egy éven belül eléri a teljes kapacitását. Nagyon izgalmas látni, ahogy az évek óta tartó tervezés és a kemény munka gyümölcse beérik” – mondta Ericson.

Husumban a fosszilis energiaforrásoktól mentes termelés a cél

A Metsä Board, Svédország keleti partvidéken található husumi gyárában hamarosan Európa legnagyobb és legmodernebb kartongyártó gépét láthatjuk. A kibővített BM1 (Board Machine 1) várhatóan 2025 végére éri el teljes termelési kapacitását, és akkor évente 600 000 tonna – a korábbinál 200 000 tonnával több – alacsony CO2-kibocsátású hajtogatottdoboz-kartont állít elő a fogyasztói csomagolások és élelmiszeripari alkalmazások számára.

Jonas Adler, a Husumban működő Folding Boxboard termékmenedzsere így nyilatkozott: „Ügyfeleink számára az lesz a legfontosabb, hogy több kiváló minőségű, könnyű, jó CO2-mérlegű terméket kapnak tőlünk.”

Mind a fejlesztések mind a berendezéseket, mind a gép formázó, szárító és felületkezelő részének folyamatszabályozását érintik. A Husumban gyártott termékek receptúrája nem változik. Az egyetlen különbség, hogy könnyebben elérhetőek lesznek, és a gyártásuk szabványosítottabb, kiszámíthatóbb és fenntarthatóbb lesz. A BM 1 bővítése mellett a Metsä Board a husumi cellulózgyárat is korszerűsíti. A projekt első szakasza 2022ben zárult le az új visszanyerő kazán és turbina üzembe helyezésével, amelyek bioalapú gőzt és villamos energiát termelnek. Ezek együttesen várhatóan évente mintegy 330 gigawattórával növelik a villamosenergia-termelést, és az üzem villamosenergia-önellátottságát a körülbelüli 50-ről 80% fölé emelik. A nyári hónapokban a villamosenergiatermelés akár meg is haladhatja az üzem saját szükségleteit. Ebben az esetben a többletenergia betáplálható az országos hálózatba.

„A stabilabb gőztermelés egyenletesebb kartongyártást és -minőséget biztosít. A jobb minőség és az egyenletesség kevesebb hulladékot jelent ügyfeleink számára. Ez tehát egy újabb lépés termékeink fenntarthatóságának javítása érdekében” – mondta Adler. Husumban az automatizálásba történő beruházások a hatékonyság és a biztonság javításában is fontos szerepet játszanak. Az óriástekercsek kezelése és szállítása automatizáltan történik a bevonógéptől egészen addig a hajóig, amely a gyár saját kikötőjében várja a szállítást.

Husum szilárd alapot képez a kiváló minőségű, fenntartható karton iránti növekvő kereslet kielégítéséhez Észak-Amerikában, ahol szintén növekszik az érdeklődés a műanyagcsomagolás alternatívái iránt. Az üzemben jelenleg egy új raktár épül kizárólag az USA-beli ügyfeleknek szánt tekercsek számára.

Kaskinen – a világ legmodernebb kartongyárának tervei

A Metsä Board ambiciózus tervei a Finnország nyugati partján fekvő Kaskinenben tervezett zöldmezős beruházással kapcsolatban továbbra is jól haladnak. A legmodernebb technológiával felszerelt új gyár a tervek szerint évente 800 000 tonna kiváló minőségű könnyű kartont fog előállítani. A gyár a Metsä Board 2030-ra kitűzött céljának megfelelően fosszilis anyagoktól mentesen működik majd (Scope 1 és 2). A beruházási döntés legkorábban 2024-ben születik meg. Jelenleg valószínűleg ez a legnagyobb és legfontosabb projekt a kartoniparban mind a tőkebefektetés, mind a kapacitás és a fenntarthatóság szempontjából – mondta Tero Ojala, a Metsä Board projektigazgatója.

Ez egy több milliárd eurós beruházás. Nem csupán egy kartongépet terveztek. A projekt magában foglalja a kéregtelenítő berendezéseket, a mechanikai cellulózelőkészítő üzemet, a feldolgozó és tárolórendszert, az erőművet, valamint a szennyvízkezelő és -feldolgozó üzemet is. Ezeken kívül az összes szükséges kiegészítő berendezést, infrastruktúrát és logisztikát is. Az alapoktól kezdve úgy terveznek meg mindent, hogy a hatékonyság álljon az összes megfontolás középpontjában.

▪ A Metsä Board célja, hogy 2030. év végére megszüntesse a fosszilis tüzelőanyagok és a fosszilis alapú energia felhasználását (1. és 2. terület) a gyáraiban, és 35%-kal csökkentse az egy tonna termékre jutó technológiai vízfelhasználást. E cél elérése érdekében a vállalat olyan intézkedéseket hoz, mint a földgáz biogázzal és más megújuló energiaforrásokkal való helyettesítése, valamint a hatékonyabb új kazánba, vízrendszerbe, szárító- és erőművi technológiába való beruházás.

Az előzetes műszaki munkálatok 2022 negyedik negyedévében kezdődtek, és mostanra közelednek a befejezéshez. Eddig minden a tervek szerint halad, ennek megfelelően az előzetes műszaki munka és a környezeti hatásvizsgálat ez év végéig befejeződik. A környezetvédelmi engedélyek beszerzése is folyamatban van már. Ennek a hosszú folyamatnak alapos oka van: „Az iparág legjobb fenntartható hajtogatottdoboz-kartonját szeretnénk kínálni az ügyfeleink számára” – mondta Ojala, majd folytatta: „Más üzemi beruházásainkhoz hasonlóan célunk a termék szénlábnyomának javítása, valamint hulladék-, energia- és vízmegtakarítása azáltal, hogy az értéklánc minden pontján felülvizsgáljuk és finomhangoljuk a folyamatokat. Jó úton haladunk ahhoz, hogy az előzetes műszaki munkából származó összes adatot bemutathassuk a végleges beruházási döntéshez. A csapat már eddig is fantasztikus munkát végzett.”

Szem előtt tartva a 2030-as célt, a Metsä Board kemény követelményeket támasztott a tervezett új gyárral szemben. A gyárat úgy tervezik, hogy a karton tonnájára vetítve minden telephelyük közül a lehető legalacsonyabb energiafogyasztást és a legalacsonyabb vízfogyasztást érje el. Minden egyes technológiai lépést, berendezést és rendszert ennek figyelembevételével valósítanak meg.

Mindhárom, ebben a cikkben vizsgált telephely a fenntartható, nyereséges növekedésbe való befektetést jelenti a Metsä Board számára. A legfontosabb, hogy bizonyítsák a vállalat elkötelezettségét az iránt, hogy ügyfeleinek és a piacnak fenntarthatóbb, kiváló minőségű kartontermékeket szállítanak.

Forrás: Metsä Board Fachmagazin | Szöveg: Charlie Bass | Fotó: Metsä Group, Metsä Board | Fordította: LUPE Magazin