Boldog hal – elégedett fogyasztó: a Happy Fish projekt zárókonferenciája

Egyre többet tudunk a hazai halakról. Hogyan lehet növelni a ponty eltarthatóságát a feldolgozás-technológia fejlesztésével? Található-e növényvédő szer a halastavakban? Kimutathatók-e a mikroműanyagok? A Happy Fish elnevezésű, hiánypótló és komplex hazai projekt a végéhez közeledik.

Október 3-án, Gödöllőn összegzik a projekt legfontosabb eredményeit. Az „Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszer-biztonság növelése érdekében a haltermékvonalon” címet viselő, röviden csak HappyFish-nek nevezett projekt során megvizsgálták a vizeket, üledékeket, a stresszhatásokat, a feldolgozási technológiákat, új, költséghatékony vizsgálati módszereket dolgoztak ki, és a jogi szabályozás megalapozásához fontos határértékeket is meghatározták.

A projekt fő célja, hogy ne csak a halak, hanem az emberek is egészségesebbek legyenek. A tapasztalatokról a Boldog hal – elégedett fogyasztó: avagy a HAPPYFISH projekt környezet- és élelmiszerbiztonsági eredményei a pontytermékvonalon címmel 2019. október 3-án, a Szent István Egyetemgödöllői Gépmúzeum Tudástranszfer Központjában számolnak be egy konferencia keretében. Minderről hamarosan részletesen is olvashatnak a Transpack magazin következő számában.

A projekt pályázati főösszeg nettó 1 419 187 223 forint, ebből vissza nem térítendő támogatás nettó 1 095 243 937 forint. A Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal írta ki, a vissza nem térítendő támogatást a Magyar Állam nyújtja. A projekt a független laboratóriumokat üzemeltető WESSLING Hungary Kft. vezetésével a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete, valamint Hűtő- és Állatitermék Tanszéke, illetve a The Fishmarket Kft. és az SKC Consulting Kft. együttműködésével valósul meg.


 

Wessling Hungary Kft.
E-mail: info@wessling.hu
Telefonszám: 06 1 872 36 00

Ezeket olvasta már?

Több a mikroműanyag a természetben, mint gondoltuk
A környezetanalitikai vizsgálatokat is végző laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. az elmúlt években több alkalommal is megmérte több hazai folyó mikroműanyag-tartalmát.
Robban a műanyagbomba?
Csak illúzió a műanyag csomagolóanyagok kivezetése?
Újrahasznosított csomagolóanyagot fejleszt a Nestlé
A Nestlé piacot teremt az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok számára.
A halak élőhelyének, a halastavak vizsgálatakor 700 vegyületet elemeztek, és mikrobiológiai vizsgálatokat folytattak.