Digitális felzárkózásunkat sürgetik technológiai cégek

A magyar vállalkozások digitális felzárkózását, korszerű technológiák és alkalmazások használatát sürgették közös sajtótájékoztatójukon a Cloudera, a Dell Technologies és a Reach képviselői.

A technológiai cégek a közös fejlesztésű CDR-alkalmazásuk bemutatóján többek között az adatalapú vállalatműködés, a zöld megoldások, az IoT eszközök és az emberi felügyeletet nem igénylő folyamatok jelentőségét emelték ki, olvasható az MTI hírében.

Rab Gergely, a Dell Technologies tanácsadója hangsúlyozta, hogy a magyar vállalatok digitális lemaradása csökkent, de egy részük még mindig elzárkózik az újításoktól, és szakmai szinten felkészült cégek maradnak le digitális fejletlenségük miatt. Magyarország versenykörnyezete nem független a világon bárhol felbukkanó fejlesztésektől: a gyártás kézi adminisztrációjának leépítésével például számos belföldi céget lehetetlenítettek el a nemzetközi versenytársak.

Tapasztalatai szerint Magyarországon még mindig évtizedek óta használt technológiákat zárkóztatnak föl a gyártók, a robotizáció mértéke legfeljebb 10-20 százalékkal nő évente. A szakértő úgy véli, hogy a negyedik generációs ipari technológiák, az ipar 4.0 alkalmazásához előbb az alapvető digitális fejlettségi szintet kell elérni.

Frankó-Csuba Dea digitalizációs szakértő úgy látja, hogy az ipar 4.0 lehetőségeit sokszor a belföldön működő társaságok nemzetközi anyavállalatai sem ismerik, a magyar cégek pedig nehezen tudják vállalni a drága technológiai beruházásokat. A robotizáció többnyire olyan magas kiadásokkal jár, hogy még mindig jobban megéri az emberi munkaerő.

Tunkel Richárd, a Reach képviselője gyorsabb robotizáscióra ösztönözné a belföldi cégeket. Magyarországon robotokat jórészt csupán a munkaerőhiány miatti kényszerből alkalmaznak a gyártásban, hiszen drágák és gyorsabban avulnak, mint az emberi munkaerő tudása, tette hozzá. Véleménye szerint az ilyen beruházások elindítása még mindig erősen függ a várható megtérüléstől, ezért gyorsabb és nagyobb arányú technológiai fejlesztésekre biztatta a magyar gyártókat.

 

 

 

 

Hirdetés
(Irisz) Still Baoli

Ezeket olvasta már?

A digitális transzformáció várható hatása a munkaerőpiacra
A következő 15 évben akár 900 ezer munkahelyet is érinthetnek a technológiai változások.
Kiváltja-e az embert a technológia?
A robotok előbb-utóbb hétköznapi „munkatárssá” válnak.
Smart Logistics 2019 – trendek, kihívások és jövőbeli irányok
A jelenlegi trendek mellett arról is tájékozódhattak az érdeklődők, merre tart a logisztika
Digitális felzárkózásunkat sürgetik technológiai cégek
A robotizáció mértéke legfeljebb 10-20 százalékkal nő évente a magyar vállalatok körében.