Hirdetés
(Timi) SIRHA

A digitális transzformáció várható hatása a munkaerőpiacra

A PwC Magyarország tanulmánya szerint a hazai feldolgozóipart, a szállítmányozást és az építőipart fogja drámai mértékben megváltoztatni az MI térnyerése.


Forrás: PwC

Becsléseik szerint a következő 15 évben több mint 900 ezer munkahelyre lesz hatással a mesterséges intelligencia (MI), mondta Kerekes Antal, a PwC Magyarország technológiai tanácsadási területért felelős cégtársa. Az ország gazdasági felépítése alapján arra lehet következtetni, hogy itthon a kétkezi, precizitást igénylő, illetve a monoton feladatok automatizálása okozhatja a legnagyobb arányú változást a munkaerőpiacon. Ez azonban csak a 2030-as évektől, az MI harmadik megjelenési hullámában, a fizikai munka és a kézi precíziós feladatok automatizálódásával várható. Ezek alapján a magyar feldolgozóipart, a szállítmányozást és az építőipart fogja drámai mértékben érinteni a mesterséges intelligencia térnyerése.

Az MI az első hullámban – a 2020-as évek elejétől – elsősorban egyszerű számítási feladatokat és strukturált adathalmazok elemzését lesz képes elvégezni, ami a kifejezetten adatfeldolgozásra épülő ágazatokat érintheti, mint a pénzügyi és infokommunikációs szektor.

A 2020-as évek közepétől (második hullám) fokozódik az MI befolyása azáltal, hogy üzleti támogatási funkciókat, illetve egyszerű döntéshozatali feladatokat is képes lesz elvégezni, mint az általános adatbekérő- és egyeztető számviteli funkciók. Emellett jól kontrollálható környezetben, például raktárakban tárgyak önálló mozgatása is várható az MI-től.

A 2030-as évektől (harmadik hullám) várható az MI megjelenése a fizikai munka és kézi precíziós feladatok automatizálásában is, mint az összeszerelés és a szállítmányozás, olvasható a GyártásTrend oldalán.

Hirdetés
QLM (Timi)

Ezeket olvasta már?

Pályázzanak az Invitech InnoMax díjra!
Az InnoMax pályázattal újabb forrásokhoz juthatnak a nonprofit szervezetek.
Klímasemleges szállítás az Audinál
Az átállásnak köszönhetően az Audi Hungaria évente több mint 9000 tonna kibocsátást takarít meg.
A távmunkáé a jövő
A távmunka szélesebb körű elterjedését még a bizalmatlanság akadályozza Magyarországon.
A nagy igénybevételhez a DAF XF vált be
A TejTranszport Kft. DAF-flottája három új XF 480 SC vontatóval bővült.