E-tehergépkocsi 300 km hatótávval

Az áruszállító jármű, ami a fenntartható mobilitási megoldások élvonalába tartozó ABB technológiát alkalmazza, évente 400 tonnával járul hozzá a CO2-kibocsátás csökkentéséhez.


forrás: ABB

Júniusban először közlekedett a svájci főváros, Bern utcáin az ABB technológiai megoldását alkalmazó, kibocsátásmentes e-tehergépkocsi, ami jelentős előrelépést jelent a fenntartható városi logisztikai megoldások fejlesztése terén.

Az ABB az e-tehergépkocsit a kísérleti teherautók gyártására szakosodott partnerével, az E-Force One-nal közösen fejlesztette ki. A jármű kifejlesztése azt a célt szolgálja, hogy az ABB 2022 végére villamos meghajtású járművekből álló áruszállító flottát alakítson ki.

A tehergépkocsi, amellyel az ABB Formula E „Gen2” versenyautót szállították az ABB FIA Formula-E autóverseny berni futamának nyitóeseményére, az ABB által gyártott villanymotorral, inverterrel, hajtás- és akkumulátorrendszerrel felszerelt. Az akkumulátorok töltését az ABB Terra 54 villámtöltők biztosítják. A feltöltött akkumulátorok maximum 300 km hatótávolságot biztosítanak a jármű számára.

Svájcban az ABB lesz az első vállalat, amely kísérleti jelleggel teljes körűen villamos hajtású tehergépkocsikra alapozza az áruszállítását. Az e-járművek a tesztelési időszakban az ABB létesítményeket összekötő útvonalakon közlekednek majd. A tervek szerint a Svájcon belüli leghosszabb áruszállítási útvonal 235 km lesz, amely még belül van a kísérlethez kiválasztott háromtengelyes EF26 járművek hatótávolságán. Ha a járműveket a jelenleg rendelkezésre álló legnagyobb kapacitású akkumulátorokkal szerelik fel, a hatótávolság akár 500 km-re is megnövelhető, olvasható az ABB oldalán.

 

 

 

 

Hirdetés
(Irisz) Still Baoli

Ezeket olvasta már?

Méhekkel tesztelik a számítógépes algoritmusokat
Az krakkói székhelyű ABB Corporate Research Centere méheket tart az épület tetején kihelyezett kaptárakban, és nemcsak a város környezeti állapotát szeretné ezzel javítani.
Méhek az adatelemzés szolgálatában
A tetőn kialakított aprócska méhészet 50.000-60.000 méhnek ad otthont.
E-tehergépkocsi 300 km hatótávval
Az e-tehergépkocsi jelentős előrelépés a fenntartható városi logisztika területén
Íme, a világ első hidrogén-meghajtású hajója!
Komoly távlatokat nyit a nulla kibocsátású folyami tolóeszköz.