„Együnk” kevesebb csomagolást!

Napjainkban már közismert, hogy az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokból különféle vegyületek oldódnak a termékbe. Vajon milyen veszélyeket rejt a nem megfelelő csomagolás, s mit tehetünk azért, hogy a lehető legbiztonságosabb termék jusson el a fogyasztóhoz?

A WESSLING Hungary Kft. konferenciát rendezett a Sirha Budapest szakkiállításon, ahol Dr. Szigeti Tamás János üzletfejlesztési igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen veszélyeket rejt magában a nem megfelelő csomagolás, s mit tehetünk annak érdekében, hogy minél biztonságosabb termék jusson a fogyasztókhoz.


Dr. Szigeti Tamás János, WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgató

A csomagolásból kioldódó molekulák arra törekednek, hogy az élelmiszerbe jussanak, ezáltal megteremtve a csomagolóanyag-élelmiszer rendszer „egyensúlyát”. Az anyagátadás a csomagolóanyag és az élelmiszer közötti határfelületen történik, s a kioldódás mértéke a hőmérséklet emelkedésével növekszik.

A csomagolóanyagokat vizsgáló laboratóriumban megmérik az oldatba kerülő lehető legtöbb kioldódó molekula mennyiségét: műanyagok monomerjeit, foto-stabilizátorokat, csúszást segítő anyagokat, a lágyítókat, antioxidánsokat, nyomdafestékeket és fémeket. Egy 80 éves ember élete során közel fél kilogrammnyi mennyiséget is elfogyaszt ezekből.

A csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek nagy része szervezetünkbe kerülve egészségügyi kockázatot jelent. A műanyagokból származó fluortartalmú szénhidrogének például kifejezetten toxikusak: károsíthatják a vesét, a májat, a pajzsmirigyet, a heréket és a prosztatát, terhesség alatti magas vérnyomást okozhatnak, gyermekeknél pedig immuntoxikus hatásúak lehetnek.

A kis kiszerelésű termékekből a kioldódó vegyületek koncentrációja nagyobb lehet, mint a nagy kiszerelésűeké. Emiatt például a kisebb térfogatú műanyag flakonok kupakjával szembeni minőségi követelmény szigorúbb, mint a nagyobb palackok esetében.

Wessling Hungary Kft.
E-mail: info@wessling.hu
Telefonszám: 06 1 872 36 00

Ezeket olvasta már?

Egy eldobható pelenka vagy egy műanyag üdítőspalack 450 év alatt bomlik le – a probléma az, ahogyan bánunk ezekkel a hulladékokkal.
„Együnk” kevesebb csomagolást!
A kis kiszerelésű termékekre gyakran szigorúbb minőségi követelmény vonatkozik, mint a nagyobbakéra.
DorPack mélyhúzó csomagológép – hazánkban egyedülálló
A DorPack síkfóliás mélyhúzó csomagológépek védőgázos változatával nagyban hosszabbíthatja az élelmiszer eltarthatósági idejét.
Csomagoljunk környezettudatosan!
A STARFOL Plusz Kft. számos alternatívát kínál lebomló anyagú, komposztálható csomagolószerekre.