Hirdetés
(Timi) SIRHA

Látványos fejlődésen ment keresztül a hazai infokommunikációs szektor

Dinamikusan fejlődik a digitális gazdaság alapját jelentő hazai IKT (információs és kommunikációs technológiák) szektor, a további bővüléshez azonban a cégeknek meg kell felelniük a folyamatosan változó szabályozási környezetnek is.

Látványos fejlődésen ment keresztül a hazai infokommunikációs szektor az elmúlt években. Az ágazatban működő vállalkozások értékesítésből származó nettó árbevétele évente átlagosan 5,7 százalékkal emelkedett 2013 és 2017 között, míg a vizsgált időszak végén elérte a közel 8 ezer milliárd forintot, mutat rá a KSH friss, a teljes szektor helyzetét bemutató jelentése.

A dinamikus fejlődést az uniós források szélesebb körű felhasználása is segítette, ezért míg 7 éve összesen 200 milliárd forint beruházási értéket mértek, addig 2017-re ez az összeg már 407 milliárd forintra bővült. A vizsgált időszakban az ágazatban működő kis- és középvállalkozások száma is jelentős mértékben, közel 28 százalékkal emelkedett, így a kutatás kezdetekor mért alig 27 ezerhez képest két éve már több mint 34 ezer vállalkozást számláltak.

Az ágazat erőteljes növekedésének hatására egyre nagyobb mértékben alkalmaznak a cégek digitális technológiákat, mondta Zala Mihály, az EY Magyarország kiberbiztonsági tanácsadó üzletágának igazgatója. Az átalakulás fokozott figyelmet igényel a vállalatok részéről, ugyanis a szektor bővülésével párhuzamosan Európa szerte szigorodik a szabályozási környezet is. Példaként említhető a hálózati és információs rendszerek biztonságára vonatkozó NIS direktíva bevezetése vagy a személyes adatok védelmére irányuló GDPR rendelet.

Ezeket olvasta már?

A technológia fejlődése
Az áruszállítás a nyertese a technológia fejlődésének.
Egységes fellépés a fuvarozási piacot torzító szabályozás ellen
A közúti fuvarozói szektor tisztességes és hosszútávon végrehajtható szabályozást érdemel.
Kis Éva kapta az Év Vállalkozója Díjat
Megfelelni a piac folyamatos változásának.
Látványos fejlődésen ment keresztül a hazai infokommunikációs szektor
2013-2017. év között évente átlagosan 5,7 százalékkal emelkedett az ágazat nettó árbevétele.