Hirdetés
(Timi) SIRHA

Létfontosságú a drónok szigorú szabályozása

A Vodafone a világon elsőként mutatta be, hogy a mobiltechnológia révén miként lehetséges szigorú ellenőrzés alatt tartani és megakadályozni a drónok berepülését különféle ideiglenesen őrzött területre.

Az előrejelzések szerint a drónok az európai gazdasági növekedés fontos motorjává fognak válni: 2050-re hétszer több időt fognak áruszállítással, ellenőrzéssel, vagy akár rövidtávú közlekedési eszközként a levegőben tölteni, mint a hagyományos légijárművek. Mindezért létfontosságú a rájuk vonatkozó előírások, szigorú szabályok bevezetése.


Forrás: new4business

Ezeknek a szabályozásoknak fontos eleme a drónok számára tiltott területek védelme, amelyre a Vodafone korábban Németországban már kidolgozott egy, a GPS technológiánál biztonságosabb alternatívát, olvasható a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság portálján.

A Vodafone rádiós helymeghatározási rendszere (RPS) a világ első IoT drónkövető és biztonsági technológiájaként mutatkozott be, ami képes a drón láthatáron kívüli pozíciójának követésére, emellett sokkal nehezebben zavarható, illetve feltörhető, mint a GPS.

Az engedély nélküli berepülések megakadályozásában kínál új lehetőségeket a Vodafone virtuális repülési védőfala (geofencing), amit a vállalat mérnökeiből álló londoni csapat sikeresen állított fel Spanyolországban. A virtuális repülési védőfal kijelölésével olyan virtuális akadályokat vagy határvonalakat lehet meghatározni egy tényleges földrajzi területen, amelyek által lekeríthetővé válnak mind a folyamatosan elzárt területek (úgymint repülőterek vagy börtönök), mind az ideiglenesen korlátozott területek (például a fesztiválok vagy bűntények, katasztrófák helyszínei). A drónok ezen felül egy konkrét bevetés területén belül is tarthatók, például amikor elektromos felsővezetékeket vizsgálnak.

A Vodafone technológiája a jövőben például arra is képes lesz, hogy a rendőrségi drónok biztonságosan kutathassanak át adott területet annak veszélye nélkül, hogy összeütközzenek más drónokkal. A technológiát minden mobilszolgáltató át tudja majd venni, mert a Vodafone RPS kutatását és az ahhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokat a Vodafone szabadon elérhetővé tette.

https://logisztika.hu/2019/07/18/vodafone/

 

 

 

 

 

Ezeket olvasta már?

Drónokkal leltároznak!  Az Aeriu első export értékesítése (videóval)
Világcsúcs leltározás! - 16 ezer raklapot leltároztak le drónnal 7 nap alatt.
Jöjjön a drón! – de hogyan?
Durván nő az iparág, a védelmi érdekű szabályzás pedig megpróbálja követni a folyamatot.
Merre megy a vasút?
2020-tól várhatóan 1500-2000 milliárd forintos forrás nyílik vasútfejlesztésre.
Eztán a drónokról is a szex fog eszünkbe jutni?
Ez a nő már a haditengerészeti vállalatnál is a cég királynője volt.