Hirdetés
(Timi) SIRHA

Méhek az adatelemzés szolgálatában

Az ABB krakkói székhelyű Corporate Research Centere méheket tart az épület tetején kihelyezett kaptárakban. Nem pusztán azért, hogy javítsa a város környezeti állapotát, hanem hogy számítógépes algoritmusokat teszteljen velük.


Forrás: ABB

A cégcsoport áttörést jelentő technológiái közül több is az ABB kutatóközpontjaiban (CRC) született meg. Az ABB lengyelországi kutatóközpontja annyiban tér el a többitől, hogy ott nemcsak élvonalbeli kutatásról van szó. A tetőn kialakítottak egy aprócska méhészetet, mely 50.000-60.000 méhnek ad otthont.

A méhek megjelenése a központ tetején kezdetben a cég egyik lelkes alkalmazottja környezet iránt tanúsított szenvedélyes érdeklődésnek volt köszönhető. A kutatóközpont tetejére 2017 júliusában kihelyezett első kaptárba egy nagyjából 10.000 rovart számláló méhcsalád költözött be. Dominik Lis, a központ Building Automation Specialist munkatársa lelkesen vetette magát az ABB méhészetének gyarapításába, és ma már elmondható, hogy a világ egyik legbehatóbban tanulmányozott méhkolóniáját teremtette meg.

Először néhány egyszerű szenzort helyeztek ki, melyek a páratartalmat, a hőmérsékletet, a légköri viszonyokat és a levegő CO2-tartalmát mérték. Később kamerákat is felszereltek, méghozzá nagysebességű, infravörös és hiperspektrális kamerákat, magyarázza Marek Florkowski, a krakkói ABB Corporate Research Center vezetője.

A központ az ABB által gyártott berendezésekben elhelyezett különböző típusú érzékelők hatalmas adatállományainak értelmezésére és elemzésére alkalmas számítógépes algoritmusok fejlesztésére szakosodott. Az algoritmusok tesztelése szempontjából rendkívül hasznos, ha a valós életből vett különféle adatok sokasága áll a kutató rendelkezésére. Kiderült, hogy hatalmas mennyiségű nyers adat generálásához nincs jobb, mint egy aktív méhkolónia. Itt nem pusztán adatokról van szó, hanem azok feldolgozásáról és értelmezéséről is.

A szenzorok a kaptárak belsejében uralkodó hőmérséklet és páratartalom, valamint a kaptárak súlyának adatait folyamatosan továbbítják egy szerverre. Az eredményül kapott adatfolyamokat szenzortechnikák és analitikai algoritmusok tesztelésére használják. A kaptár bejáratára irányított kamera képe például az egyik képfelismerő rendszerük fejlesztéséhez és tárgyaknak képtovábbításon alapuló számlálásához biztosít hasznos adatokat. Ezek a kreatív módszerek sok új ötletet szültek és valóban előbbre vitték a tudományt.

Ezeket olvasta már?

E-buszt fejlesztenek a villámtöltőhöz
A világ leggyorsabb villámtöltője mindössze néhány másodperc alatt feltöltheti az e-buszt.
Vegyen részt Ön is az ABB egyetemi női mentorprogramjában!
A női mentorprogram célja, hogy erősítse a nők részvételét, és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területeken.
Méhekkel tesztelik a számítógépes algoritmusokat
Az krakkói székhelyű ABB Corporate Research Centere méheket tart az épület tetején kihelyezett kaptárakban, és nemcsak a város környezeti állapotát szeretné ezzel javítani.
Méhek az adatelemzés szolgálatában
A tetőn kialakított aprócska méhészet 50.000-60.000 méhnek ad otthont.