Mezőgazdaságban hasznosítható a papírgyárak hulladéka

A lengyel Opole-i Egyetem kutatói a papírgyárakban keletkezett hulladékból egy speciális, talajszerkezet javító keveréket dolgoznak ki.

Az Opolei Egyetem és a hulladékfeldolgozással foglalkozó Envipro Terratech cég együttműködési szerződést írt egy speciális talajdúsító keverék fejlesztésére, amit a papírgyárakban keletkező hulladékokból nyernek, olvasható az agropolska.pl oldalon.

Ez egy teljesen természetes, cellulóz alapú termék. A Puławy-i Műtrágyázási és Talajtani Intézet első szakértői véleménye kimutatta, hogy a termék jelenléte a talajban növeli a talaj PH-értékét, biztosítja a humuszképződést és a vízmegtartást, mondja Wojciech Musiał, az Envipro elnöke.

A termék három problémára, a vízhiányra, a savasodásra és a humuszhiányra is megoldást nyújt a modern mezőgazdaságban. Az új fejlesztéssel ráadásul egy másik, a papírgyártásból származó cellulózfelesleg problémája is megoldódik. Évente félmillió tonna papírhulladékot értékes mezőgazdasági adalékanyaggá alakíthatnak a talajminőség javítása érdekében.

A kutatók remélik, hogy a talajszerkezetjavító keverék a lehető leggyorsabban kereskedelmi forgalomba kerül, és arra is számítanak, hogy más tudományágak szakértőit is ösztönzik a lengyel mezőgazdasági termelőket segítő egyéb fejlesztésekre, olvasható az ökoroom fordításában.

Ezeket olvasta már?

Tervezőt, kivitelezőt, sőt, mestert manapság nem egyszerű találni. Ezzel magánemberként ugyanúgy szembesülünk, mint beruházásainknál.
Gyárlátogatás Európa egyik legmodernebb hullámalappapír-üzemében
A hazánkban begyűjtött hulladékpapír 95 százalékát a Hamburger Hungária hasznosítja újra
A hatékonyságot növeli a Bosch új megoldása
A Bosch TRACI segít a várakozási, keresési és szállítási időtartam csökkentésében.
Pályázati aktualitások
Rendhagyó módon most egy hitelkonstrukcióról fog szólni rövid összefoglalónk, melynek különlegessége, hogy 0%-os kamatú, vagyis kizárólag annyit kell visszafizetni, amennyit felvettünk. Ez a lehetőség a GINOP-8.3.5-18 Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram.