Nagyot dob a műanyag-birodalom

Miközben sokszor lenézés és megvetés övezi a kínai ipart és társadalmi szemléletet, tagadhatatlan, hogy az új gazdasági és technológiai óriásbirodalom a korszerű gondolkodásban: konkrétan a környezetvédelem terén is az első közé katapultálja magát.

A műanyag-evőpálcikák hazájában…

A világ legnagyobb műanyagtermelő országaként Kína a napokban döntötte el, hogy először – már idén! – a nagyvárosokban, aztán 2022-re az egész országból száműzi a fogyasztói egyszer használatos eszközöket – elsősorban olyanokat, mint például a 0,025 mm-nél vékonyabb műanyag zacskók, evőeszközök, ételhordók és egyebek. Csak egymaga a vendéglátóipar harmadával(!) lesz köteles csökkenteni a műanyag-felhasználást.

Követik a példát

Kínában nem ez az első ilyen irányvétel: 2008-ban a kiskereskedőknek már megtiltották, hogy ingyen műanyag zacskót adjanak a vevőknek, és az ultravékony műanyag zacskók gyártását is leállíttatták. Mindezek mellett tény, hogy az óriásállam továbbra is küzd azzal a rengeteg szeméttel, amit 1,4 milliárd ember termel – kommentálta a hírt a 444.hu. A portál idézi azt az oxfordi kutatást, ami szerint Kína 60 millió tonna műanyagot termelt 2010-ben, míg az USA „csak” 38 millió tonnát. Kína példáját mások is követik: Indonézia fővárosában, Dzsakartában szintén kivezetik az egyszer használatos műanyagot 2020 júniusig.

Ezeket olvasta már?

„Együnk” kevesebb csomagolást!
A kis kiszerelésű termékekre gyakran szigorúbb minőségi követelmény vonatkozik, mint a nagyobbakéra.
Még mindig a meglepetés a nyerő
Az egyik legmeghökkentőbb kutatási eredmény szerint van, hogy a csúnya csomagolás jobban el tudja adni a terméket, mint a szép.
Így készült a legújabb Transpack-táska (videó)
Dupláztunk a Sirha kiállításon.
Kisebb karbonlábnyommal az étteremben is
Egy új szalvétaadagoló rendszer a raktártól, a pulton át a vendég asztaláig segít a fenntarthatóságban.