Hirdetés
(Timi) SIRHA

Napelemparkot létesített a Videoton Holding

Kísérleti jelleggel, mintegy 200 millió forintból létesített napelemparkot a Videoton Holding Zrt. székesfehérvári ipari parkjában.


Forrás: MTI

A naperőmű sajtónyilvános bejárásán Sinkó Ottó társvezérigazgató hangsúlyozta, hogy a Videoton méretéhez képest csekély értékű beruházásról van szó, ugyanakkor fontosnak nevezte a technológia bevezetését. Ez egy kísérleti projekt, ami jól mutatja a cégcsoport elkötelezettségét a megújuló energiák irányába. Amennyiben a rendszer beválik, bővíteni fogják a napelemparkot, adta hírül az MTI.

A Videoton előzetes számításai szerint a naperőmű megtérülése várhatóan 11 év, ami hosszúnak számít egyéb fejlesztéseikhez mérten, hiszen azok jellemzően 4-5 év alatt megtérülnek.

A fél megawattos erőmű csak töredékét képes előállítani energiaszükségletüknek, mivel csúcs áramigényük napi 11 megawatt. A sajtóanyag szerint az 500 kilowattos napelemparkot az ipari park egy eddig kihasználatlan, 1,5 hektáros területén hozták létre. A VT-Naperőmű nyáron készült el, a próbaüzemet követően ma már üzemszerű termelés folyik.

Éves szinten várhatóan 650-700 megawattórányi villamosenergiát fog biztosítani, évi 225-245 tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását jelenti, ez egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő szén-dioxid-elnyelésével.

 

 

 

Hirdetés

Ezeket olvasta már?

Napelemparkot avatott a Fővárosi Vízművek
Az új napelempark 220 kilowatt energia-előállítási kapacitással rendelkezik.
Napelemparkot létesített a Videoton Holding
A kísérleti projekt is mutatja a cégcsoport elkötelezettségét a megújuló energiák irányába.
Skócia több energiát termel, mint amennyit felhasznál
Dupla annyi energiát termel Skócia szélturbinákkal, mint amennyit felhasznál
Rekorder és gigaméretű naperőmű-parkok épülnek itthon
Az E.ON Győrben Európa legnagyobb, tetőre szerelt naperőmű-parkját építi az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetején.