Nyomdász alkotóház Vecsésen

Művészi múlt

Találó a galéria kifejezés, mert zömmel olyan ma már páratlannak mondható nyomdai relikviákkal találkozhat a látogató a kiállítás helyiségeiben, amelyek egykor az ólom világát képviselő klasszikus nyomdászatban voltak használatosak. Zömmel a 20. század nyomdászatáról van szó, de a gyűjtemény az 1800-as évek végétől az 1970-es évek végéig mutatja be a nyomdászmesterséget átfogó technológiai fázisokat, a nyomdai betűöntéstől a kézi szedésen, reprográfiai fényképezésen és a magasnyomó klisékészítésen keresztül a magas- és litográfiai nyomtatáson át a könyvkötészetig. Mindemellett találkozhatunk rézkarccal, linó- és rézmetszet-nyomtatással, amelyet részleteiben már csak művészek használnak alkotásaik során.

Aki most tanult meg olvasni, vagy aki még a betűk bűvöletében él - annak meg pláne - mindenképpen meg kell néznie az interaktív Nyomdagalériát!

A Nyomdagalériában a vecsési Káposztafeszt ideje alatt szeptember 23?24.-én, 10-18 óra között ingyenes tárlatvezetés lesz kétóránként az idelátogató gyerekek és felnőttek részére.

Kapcsolat:
Cím: Vecsés, Vértesi Nándor u. 9. (Vecsési Kultúrház)
E-mail:
nyomdagaleria@gmail.com
Telefon: 06 (1) 331-1107
Internet: https://www.facebook.com/nyomdagaleria/

 

yes