„Okos” kijelzők mondják meg, van-e hely a parkolóban

Elkezdett működni Ausztriában egy speciális rendszer, amely a kamionosokat folyamatosan tájékoztatja a szabad helyekről a teherautó-parkolókban.

Az Asfinag, vagyis az osztrák autópálya-kezelő olyan rendszert helyezett üzembe, amely valós időben tájékoztat a szabad teherautóhelyekről a kamionparkolókban a gyorsforgalmi utak és az autópályák mellett. A rendszer LED-képernyőkből áll, amelyeket az útpálya fölé vagy mellé telepítettek, valamint kamerákból a parkolókban, amelyeken több mint 30 teherautónak van hely.

Összesen 135 ilyen képernyőt és 130 kamerát szeretek fel Ausztriában. A képernyőkön a szabad helyek száma látható a legközelebbi parkolóban. Szükség esetén a képernyők az úton végzett munkálatokról, dugókról és balesetekről is tájékoztathatnak. A monitoring felvétele pedig az útkezelő honlapján vagy az Unterwegs alkalmazáson keresztül érhető el, olvasható a trans.INFO oldalán.

Az Asfinag továbbá azt is bejelentette, hogy 2019-ben több mint 7000 parkolóhelyet hoz létre, 2020-ban pedig újabb 1100-at.

Bár az osztrák autópályakezelő kezdeményezése dicséretes, más országokban ilyen megoldások nem működnek. Ezért érdemes egy olyan eszközt segítségül hívni, amely egész Európában, és nem csak ott működik. A Transparking alkalmazás nem csak a szabad helyekkel kapcsolatos információt mutatja a teherautó-parkolókról, de kényelmi (mint például a zuhanyzó, mellékhelység, wi-fi) és biztonsági (őrzés, kamerák) szolgáltatásokat is megoszt.

Hirdetés
(Irisz) Still Baoli

Ezeket olvasta már?

Elektromos városi kisautó akár 300 km hatótávval
Az új Uniti One elektromos kisautó 120 km/h sebességre képes, s 60 km/h-ra 10 sec alatt gyorsul.
A magyarországi közúti pótkocsik 99 százaléka egyelőre nem alkalmas a vasúti szállításra
MLSZKSZ: jelentősen csökkenhetné a környezetterhelést a kombinált fuvarozás fejlesztése.
Gyorshajtásért idővel fizetni
A szabálysértők nem a pénzüket vesztik el, hanem valami sokkal értékesebbet.
Úgy tűnik, hogy a Tesla-nak sikerült
Ezzel a fejlesztéssel az önvezető taxik 2020-ban már az utcákon is megjelenhetnek.