Okosgyárrá válik a Bridgestone Tatabánya

Okosgyárrá alakul a Bridgestone tatabányai üzeme: a technológiai átállással 5 millió abroncsról 2021-re 7,2 millió abroncsra növeli éves termelését változatlan létszámmal és 10 százalékkal kevesebb energia-felhasználással.


Forrás: MTI

A Bridgestone 36 millió eurós beruházással valósítja meg 2023-ig 8 európai gyárának okostechnológiai átállását, tájékoztatott Topolcsik Melinda, a vállalat ügyvezető igazgatója. A tatabányai üzem elsőként az energia-felhasználást optimalizálja, majd a következő időszakban a félkész termékek gyártását, a karbantartást, a gyártáskövetést és a gyártástervezést, olvasható az MTI hírei között.

A gyár kapacitásának már több mint 60 százalékát digitalizált technológia adja, ami 480 ponton méri és ellenőrzi az abroncsok minőségi paramétereit. Az algoritmusok alapján végzett ellenőrzéssel 15 százalékkal egyenletesebb a minőség. A rendszer minden egyes abroncsról 700 megabájt adatot gyűjt, ami 4 terrabájtnyi adatot jelent naponta. Az elemzett adatokat az új abroncsmodellek tervezésében használják fel.

A mesterséges intelligencia emellett adatelemzéssel jelzi előre a gyártógépek várható meghibásodásait, ezért tervezhetők a karbantartási ciklusok. A Bridgestone Tatabánya a digitális átálláshoz kapcsolódóan a következő években folyamatos informatikai képzést biztosít majd a termelésben dolgozó munkatársainak, hozzásegítve őket a legújabb digitális gyártástechnológiák megfelelő kezelésének elsajátításához.

A vállalatcsoport februárban jelentette be, hogy a Bridgestone Europe 910 millió euróért 100 százalékban felvásárolja a TomTom csoport telematikai üzletágát, a TomTom Telematics vállalatot. A TomTom szenzorokból, adatplatformokból és elemzésekből származó adatok gyűjtését végző telematikai technológiája hozzásegíti a társaságot a gumiabroncsaik valós idejű teszteléséhez.

 

 

 

 

Hirdetés
(Irisz) Still Baoli

Ezeket olvasta már?

Okosgyárrá válik a Bridgestone Tatabánya
36 millió eurós beruházással valósul meg a Bridgestone Tatabánya okostechnológiai átállása
Vajon elveszik a robotok a munkánkat?
Ezeket a szakmákat érintheti leghamarabb a technológiai fejlődés.
Járműipari tesztpályát avattak Zalaegerszegen
Átadták a 265 hektár területen elkészült zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpálya első ütemét.
Hogyan érinti a digitális átállás a csomagolóipart?
Szenzor, csomagolás 4.0., fogyasztási lánc, 3D nyomtatás – izgalmas területek az iparág jelenéből-jövőjéből.