Önvezető robot dolgozik a Ford gyárban

A Ford önvezető járművei mindössze néhány éve léteznek, de egy apró robot máris bemutatja az önvezetésben rejlő további lehetőségeket. A szerkezetet teljes egészében a Ford mérnökei tervezték, és ez az első ilyen robot, ami munkába állt egy európai Ford üzemben.

http://ad.techmonitor.hu/delivery/lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=422&loc=http%3A%2F%2Ftechstorym2m.hu%2Fonvezeto-robot-segiti-a-ford-dolgozoit.html&referer=http%3A%2F%2Ftechstorym2m.hu%2F&cb=8e657d3aeb
Forrás: Ford

A robot neve Survival (azaz Túlélő), mivel képes a környezetéhez alkalmazkodni. Az önvezető gép hordja szét az alkatrészeket a Ford egyik gyárában, méghozzá úgy, hogy közben a legapróbb akadályokat is érzékeli és kikerüli: ha kell, meg is áll, amíg az út újra szabaddá válik. Úgy programozták, hogy képes legyen megtanulni a gyár teljes alaprajzát, és mindezt kiegészíteni az érzékelőiből kapott jelekkel, így egyáltalán nincs szüksége külső irányításra, ismertette Eduardo García Magraner mérnök-igazgató, aki a spanyolországi Valencia üzem modern karosszéria- és présüzemét irányítja, ahol a robotot először kipróbálták, olvasható a GyártásTrend fordításában.

Az alkatrészek és a hegesztési segédanyagok elszállítása a különböző munkaállomásokra fontos része a Kuga, a Mondeo és az S-MAX gyártási folyamatának. Ez egy meglehetősen hétköznapi, ám időigényes dolog. A robot ugyan nem helyettesíti az embereket, de a segítségével 40 emberi munkaóra szabadítható fel naponta, és az így megtakarított időt a dolgozók a bonyolultabb feladatok megoldására fordíthatják.

A robotot egy automatizált polcrendszerrel szerelték fel, amiben 17 rekesz található a különböző méretű és súlyú tárgyak tárolására. A hibák és tévedések elkerülésére a rekeszek nyitása és zárása automatikusan történik, így a dolgozók mindig csak ahhoz az anyaghoz férnek hozzá, amire pontosan nekik van szükségük.

no