Rajtunk múlik

Megújult lendülettel szelektálja a lakosság az italos kartondobozokat – véli az Italos Karton Szövetség (IKSZ), ami arra számít, hogy az értékes újrapapír alapanyagnak számító tejes- és gyümölcsleves kartondobozok visszagyűjtése, az elmúlt évek stagnálása után idén eléri a 23%-ot.

Igaz, ezzel is csak kullogunk a lengyelek és a főleg nyugat-európai országok után: a csehek 25, a lengyelek 30, az angolok 40, a németek 76(!), így a nyugat-európai országok átlagban csaknem 50%-át szelektíven dobják el és újrahasznosítják az italoskartonoknak. Idén már várhatóan 17,5 ezer tonna, azaz csaknem 600 millió darab tejes- és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba csak Magyarországon, és ennek csupán 20-22%-a kerül vissza a hulladékhasznosítás, újrafeldolgozás körébe. Pedig az italoskarton 5-6-szor is újrahasznosítható. (Lásd még interjúnkat lapunk 8. oldalán!)

Ezeket olvasta már?

A jogi szabályzás és a logisztikai feltételek együtt teszik lehetővé, hogy a fogyasztóknak legyen módja valóban a megfelelő hulladék-elhelyezésre.
Papír szívószál a Tetra Pak-tól
A Tetra Pak tervei között szerepel a dobozba épített italadagoló fejlesztése is.
Papír szívószálakat vezet be a Tetra Pak Európában
A Tetra Pak az első italoskarton-gyártó cég a régióban, mely könnyen lebomló szívószálakat biztosít termékei mellé
Rajtunk múlik
Megújult lendülettel szelektálja a lakosság az italos kartondobozokat .