Sampon és tusfürdő csomagolás nélkül

A samponos, tusfürdős, öblítős, mosószeres és mosogatószeres flakonok súlyos környezeti terhelést okoznak, ráadásul szelektív gyűjtésük és újrahasznosításuk kevésbé megoldott. Ezért is nagyon fontos fejlemény, amiről a cseh Novinky adott hírt. Csehországban a dm tesztjei után már a Rossmann is bevezette az automata újratöltő berendezéseit.


Forrás: Novinky.cz

Az automata újratöltő annyira egyszerűnek tűnik, csodálkozhatunk, hogy eddig miért nem alkalmazták. A vevők az első alkalommal 20 cseh koronáért (260 forintért) megvesznek egy üres flakont, amelynek vonalkódját a töltőautomata leolvassa, és a megfelelő termékkel tölti meg. A gép kinyomtatja a felhasználhatósági határidőt, amit a vásárló felragaszt a flakonra. A következő alkalomtól már a kiürült flakonnal mehet a vásárló a boltba újratölteni.

Csehországban úgy számolnak, hogy amennyiben az automaták által kiszolgált háztartási termékeknél mindenki átállna az újratöltésre, évente 5 ezer tonnával csökkenne a műanyag szemét mennyisége.

A dm azt mondta a cseh lapnak, hogy náluk még csak tesztelik a megoldást, de annyira jól fogadták a vevők, hogy jövő februártól elkezdik a szélesebb körű kiépítést.

Ezeket olvasta már?

Tervezzünk csomagolást fenntarthatóan!
Habár egy termék előállításának környezeti hatása gyakran magasabb, mint a csomagolásáé, mégis az utóbbit ítéli meg negatívan.
Így készült a legújabb Transpack-táska (videó)
Dupláztunk a Sirha kiállításon.
Kisebb karbonlábnyommal az étteremben is
Egy új szalvétaadagoló rendszer a raktártól, a pulton át a vendég asztaláig segít a fenntarthatóságban.
No time to waste
A kerekasztal-beszélgetésen a csomagolóanyagok kezelésével kapcsolatos kihívásokról beszéltek.