Szeged élen a gyógyításban

A 3D-nyomtatás orvosi alkalmazásait vizsgálják a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), ahol ősszel megnyílik a technológiát használó új központ – jelentette be az intézmény.

A technológia alkalmazásával kapcsolatban az SZTE Általános Orvostudományi Kara élen jár a hazai felsőoktatási intézmények között, a medikusok és a PhD-hallgatók is tanulnak a 3D-nyomtatásban rejlő lehetőségekről a normál tanmeneten belül. Az SZTE szerint a 3D-nyomtatás fejlődésével az egyénre szabható, integrált szövet-szerv-építés korábban elképzelhetetlen megoldásokkal szolgálnak a gyógyításban. Az implantológiai alkalmazások mellett a szemészetben a mesterséges szaruhártya előállítása, az onkológiában pedig az egyénre szabott lokalizált sugárkezelés kap hangsúlyos szerepet. Ma ritka, hogy egy száj-, ortopéd- vagy idegsebész 3D-nyomtatóval létrehozott modellen tervezze meg a műtétet, vagy építse be az implantátumot, de ez mindennapos gyakorlat lesz az SZTE egységeiben.

Ezeket olvasta már?

Markáns elmozdulás a „hagyományos” nyomtatástól a digitális és hibrid gépek, másrészt a csomagolóanyagok kisebb sorozatait gyártó megoldások felé.
Forradalmi fogászat
A szájon belüli 3D szkennereknek köszönhetően jelentősen leegyszerűsödik a kezelés.
Megoldások karton és hullámkarton stancolásra: november 25–29.
IFKA gazdaságfejlesztési konferencia 2019
A jelentkezéseket 2019. november 27-ig várják.