Hirdetés
(Timi) SIRHA

Szén-dioxid-semleges termelőüzem az ABB telephelyén

Az energiaellátás és az automatizálás területén működő gépipari konszern világszínvonalú megoldást fejlesztett ki a jövő CO2-semleges, energiafüggetlen gyárának létrehozására.

Az ABB vállalatcsoport zászlóshajójának számító lüdenscheidi (Németország) telephelyén évente nagyjából 630 tonna CO2-kibocsátást takarít meg azzal, hogy napenergiát használó erőművet helyezett üzembe. Ez a naperőmű elegendő energiát fog előállítani ahhoz, hogy napsütéses napokon 100 százalékban fedezze a gyár energiaigényét. A szükséges energia jelentős részét egy hosszútávon fenntartható napenergia-erőmű és egy rendkívül energiahatékony kapcsolt energiatermelésű erőmű biztosítja.

A gyár területén belül, a parkoló felett 3500 m2-en kiépített napelemes rendszer évente kb. 1100 Mwh klímasemleges napenergiát állít majd elő, ami nagyjából 3360 háztartás éves energiaigényének felel meg. Az energia előállításába egy, a hagyományos széntüzelésű erőművek energiahatékonyságának kétszeresével működő kapcsolt energiatermelésű erőmű is besegít, így a telephely energiaigényénél 14 százalékkal több energia állítható elő. A többletenergiát a rendszer a közüzemi áramellátó hálózatba fogja betáplálni, így fenntartható módon előállított energiával járul majd hozzá a régió energiaellátásához. A csúcsidőszakok energiaigényének kielégítéséhez szükséges többlet zöldenergiát a 100 százalékban CO2-semleges energiatermelést garantáló MVV Energie AG-től szerzik be.

Hirdetés

Ezeket olvasta már?

Újrahasznosítási kisokos a Nestlétől
Biztos jól tudod, melyik hulladék hova való? Gyakorlati tanácsok a felelős hulladékgyűjtéshez.
Klímasemleges szállítás az Audinál
Az átállásnak köszönhetően az Audi Hungaria évente több mint 9000 tonna kibocsátást takarít meg.
Újrahasznosított csomagolást vezet be a Lucart
Az újrahasznosított papírcsomagolással újabb lépést tett a környezetvédelemért a Lucart.
Újabb lépés a környezetterhelés csökkentéséért
Az online bevásárláshoz a Tesco áruházlánc a jövőben újrahasznosított papírtáskákat kínál.