Újrahasznosított csomagolást vezet be a Lucart

A nyergesújfalui Lucart két termékcsaládja is új csomagolást kap: mindkettő újrahasznosított, újrahasznosítható papírból készül, s nyomtatáshoz is komposztálható, biológiailag lebomló nyomdafestéket használ.

A cég számára a környezetvédelem nem újkeletű, legfrissebb újításuk pedig már azon fogyasztói igényre reflektál, miszerint négyből három fogyasztónak számít, hogy egy termék csomagolása a lehető legkevésbé terhelje a környezetet. A háztartási fogyasztásra szánt Grazie Natural és a nagyfogyasztói felhasználásra tervezett EcoNatural termékcsaládok termékei is új csomagolást kaptak újrahasznosított és újrahasznosítható papírból.

A Lucart az újrahasznosított papírcsomagolás bevezetésével egy újabb fontos lépést tett az újonnan gyártott műanyagok használatának csökkentését előirányzó célkitűzések megvalósítása felé, olvasható a vállalat közleményében. Ez fontos cél, ha csak azt vesszük figyelembe, hogy minden évben mintegy 570 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe, amit úgy képzelhetünk el, mintha 33.800 műanyag palackot dobnánk a tengerbe percenként, mondta Guido Pasquini, a Lucart kereskedelmi és marketing igazgatója.

A Lucart célja, hogy fokozatosan lecseréli termékei műanyag csomagolását saját gyártmányú, újrahasznosított papírból készült, rugalmasan felhasználható csomagolóanyagokra. Erre a projektre különösen büszkék, hiszen hatalmas csapatmunka van mögötte. Fejlesztési és kutatási részlegük a körkörös gazdaság elvét követve együttműködést alakított ki a hagyományosan puha csomagolásokhoz felhasznált papírtermékeket gyártó porcari (Lucca megye) üzemük és a vállalatcsoport többi higiéniai felhasználású papírtermékeket gyártó üzeme között.

Közös céljuk megvalósítása során számos akadályt sikerült leküzdeniük, mint a nyomtatáshoz használt tinta alkalmazásával kapcsolatos kérdéseket. A Lucartnál ugyanis a nyomtatáshoz is komposztálható, biológiailag lebomló nyomdafestéket használnak. A Natural termékcsalád termékei az egyetlenek a piacon, amelyek Tetra Pak® típusú italos kartonok újrahasznosításával készültek.

Forrás: Lucart

Ezeket olvasta már?

„Együnk” kevesebb csomagolást!
A kis kiszerelésű termékekre gyakran szigorúbb minőségi követelmény vonatkozik, mint a nagyobbakéra.
DorPack mélyhúzó csomagológép – hazánkban egyedülálló
A DorPack síkfóliás mélyhúzó csomagológépek védőgázos változatával nagyban hosszabbíthatja az élelmiszer eltarthatósági idejét.
Csomagoljunk környezettudatosan!
A STARFOL Plusz Kft. számos alternatívát kínál lebomló anyagú, komposztálható csomagolószerekre.
Tervezzünk csomagolást fenntarthatóan!
Habár egy termék előállításának környezeti hatása gyakran magasabb, mint a csomagolásáé, mégis az utóbbit ítéli meg negatívan.