Világszerte hódít a Li-ion-akkumulátor

  • A világ első tolóoszlopos targoncája integrált lítiumion-akkumulátorral
  • 118 lítiumion-akkumulátorral felszerelt targonca segít Közép-Amerikában a népszerű autómárka logisztikai szolgáltatójánál

A Li-ion-akkumulátorok forradalmasítják az elektromos anyagmozgató gépek piacát. Az ok egyszerű: a nagy teljesítményű energiacellák világbajnok teljesítményt és meggyőző többlet értéket nyújtanak a hagyományos savas ólomakkumulátorokkal szemben.

Takarékosan is erősebb

A Li-ion-technológiával működő anyagmozgatógépek a gyakorlatban akár 30%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a savas ólomakkumulátorral működő készülékek. Élettartamuk körülbelül háromszor hosszabb, mint a hagyományos energiatárolóé. Mindemellett tovább használhatóak, jobban tölthetők. Míg a hagyományos savas ólomakkumulátor esetén a benne található energia körülbelül 80%-a hasznosítható, ez a lítiumion-akkumulátor esetén körülbelül 90%. Az eredmény: nagyobb feszültségszinttel együtt jelentősen nagyobb teljesítmény ugyanazon kapacitás mellett.

Biztonságos, gyors, karbantartás-mentes

A rövid töltési időnek, a karbantartás-mentességnek és a hosszú akkumulátor-élettartamnak köszönhetően a felhasználók mind gazdaságilag, mind ökológiailag jobban járnak, mivel a gyors és rövid köztes töltés lehetőségével a targonca rendelkezésre állása növekszik. Ily módon a targoncaflotta a hét minden napján akár 24 órán keresztül akkumulátorcsere nélkül alkalmazható. Már 40 perces köztes töltéssel a 360 Ah-s nagyteljesítményű  energiacellák kapacitásuk 50%-át felveszik. 80 perc alatt pedig a Jungheinrich 360 Ah-s lítiumion-akkumulátora teljesen feltölthető.

Az akkumulátorcsere megtakarításával nemcsak csereakkumulátorra nincs szükség, hanem megtakarítható a csereberendezés, a külön töltőhelyiség és a töltési idő is. Jelentősen csökken az akkumulátorcsere folyamán előforduló munkabalesetek száma. Ezen kívül a savas ólomakkumulátornál elvégzendő hagyományos karbantartási munkákat is megtakarítjuk.

A Jungheinrich sikeres fejlesztésének eredménye a lítiumion technológia területén két nagyobb kapacitású akkumulátor a 48 Voltos tartományban 360, illetve 480 amperóra teljesítménnyel.  A teljesen karbantartásmentes technológia így már tolóoszlopos és homlokvillás targoncáknál is alkalmazható.

Tartós és hatékony

A legmodernebb lítiumion-technológia segítségével a Jungheinrich egy teljesen karbantartásmentes akkumulátort fejlesztett ki, amely jelentős, akár 3.000 teljes ciklusos élettartamával és több részciklusával meggyőző teljesítményt nyújt. Összehasonlításképpen: a savas ólomakkumulátoroknál az átlagos élettartam 900-1.200 ciklus.

Az akkumulátor, a töltőkészülék és a targonca tökéletes összhangban működik, így a mindennapos alkalmazás során maximális hatékonysággal, biztonsággal és kényelemmel használható. Az akkumulátort folyamatosan a Jungheinrich saját fejlesztésű, innovatív, beépített akkumulátor-felügyeleti rendszere ellenőrzi. Ennek köszönhetően a lítiumion-akkumulátor magas feszültségstabilitása a teljes élettartam során jobb teljesítményt biztosít. Továbbá nagyobb áram táplálódik vissza (rekuperáció), mellyel a targoncák akár 20%-kal hatékonyabban működnek, és nagyobb rakodási teljesítményt érnek el. A nagyobb energiahatékonyságnak köszönhetően kevesebb elsődleges energiára (hálózati energiára) van szükség.

A legmodernebb technológia

A mexikói San Luis Potosiban működő autógyár az innovációk élharcosa, ahol a legújabb elérhető technológiákat alkalmazzák.  Ezért is esett választásuk a Jungheinrich ETV 216i típusú tolóoszlopos targoncájára, mely kompakt felépítésének köszönhetően helytakarékos és a legmodernebb lítiumion-technológiát használja. A tolóoszlopos targoncák új generációja jelentősen jobb ergonómiai tulajdonságokkal rendelkezik. Így az ETV 216i jelentősen nagyobb mozgásteret és teljes körű kilátást biztosít.  Az eredmény: rendkívül felhasználóbarát kezelés és biztonság a raktárban: épp ott, ahol kompakt szerkezetének köszönhetően a targonca könnyen mozgatható. A hagyományos tolóoszlopos targoncákhoz képest az ETV 216i jelentősen növeli a raktár hatékonyabb működtetését.

https://www.jungheinrich.hu/landingpages/efg-special/

no