fbpx

56 méteres villamos érkezett Budapestre

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 15.

A „Budapesti villamos és trolibusz járműprojekt” második ütemének keretében a fővárosba érkezett az első új, hosszú CAF villamos. A projekt célja a villamos járműpark megújítása, melynek keretében összesen 5 db hosszú, 56 méteres és 21 rövid, 34 méteres CAF Urbos 3 típusú jármű érkezik Budapestre.

A hosszú szerelvény 345 fő befogadására alkalmas, 81 ülőhely található rajta, és az 1-es villamos újonnan átadott, Kelenföld vasútállomásig meghosszabbított vonalán fog közlekedni. Az alacsonypadlós villamos belső kialakítása megfelel a kor követelményeinek, a biztonságról fedélzeti kamerák, a kedvező hőmérsékletről légkondicionáló berendezés gondoskodik. A legkorszerűbb technológiai elvárásoknak megfelelően a villamosok energia-visszatápláló rendszerük révén takarékosan használják fel az energiát.

Az új hosszú CAF szerelvények várhatóan 2019 harmadik negyedévétől ütemezetten állnak forgalomba, olvasható az MTI hírében. Jövőre további 21 rövid, 34 méteres szerelvény érkezik Budapestre.

A „Budapesti villamos- és trolibusz járműprojekt II. ütem (IKOP-3.1.0-15-2017-00013)” a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 17,6 milliárd forinttal támogatja. A Támogatási Szerződés teljes összege a fővárosi önrésszel nettó 17.699.115.044 forint.