fbpx

Hatalmas változások előtt áll az autóipar

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 29.

Korábban úgy tűnt, a gázolaj alapú meghajtás jó eséllyel uralkodóvá válhat az európai piacon, a jelenleg hanyatló eladási tendencia azonban jól jelzi, hogy az autóipar is egyre kiszámíthatatlanabbá válik.

A dízelautózás megítélése az elmúlt években jelentősen megváltozott. A kiinduló pont többek között a 2015-ös évet járműipari szempontból meghatározó, emissziós tesztekkel kapcsolatos közismert botrány lehetett. A kereslet-kínálat ezirányú alakulása miatt a gyártói oldal átcsoportosította erőforrásait, és jellemzően más, hibrid vagy elektromos meghajtástípusokba fektetett.

A korábbi, legújabb szabályozásoknak eleget nem tevő dízel modellek helyett ma már számtalan alternatíva lépett elő és szerzett valós piaci részesedést. Turbófeltöltős, (Euro 6-os szabályozásnak megfelelő) közvetlen befecskendezésű, változó szelepvezérlésű dízelmotorokat, 48 voltos lágy hibrid rendszereket, plug-in hibrideket vagy tisztán elektromos hajtású modelleket is találunk a gyártók kínálatában. Sőt, már készül az alternatív hajtású autók következő generációja, illetve az öltözőben melegítenek az olyan jelenleg ritkaságnak számító hajtásrendszerek, mint a hidrogén-üzemanyagcella vagy a tehergépjármű-forgalom felsővezetékes elektromosítása.

A szinte naponta bejelentett új megoldások tükrében valóban úgy tűnhet, hogy a hagyományos belső égésű dízel meghajtásnak leáldozott, de a megfelelő jármű kiválasztása mégsem ennyire egyszerű, különösen ennyi alternatíva között.

A gépesített mobilitás „svájci-bicskája” jelenleg még nem létezik. Nincs olyan megoldás, ami minden szituációban megold minden problémát, ez igaz a többi mellett a dízel meghajtásra is. Itt lép be az olyan szakértők szerepe, mint az Arval, ahol a világszinten kezelt több mint 1 millió gépjármű segítségével gyűjtött évtizedes tapasztalatok alapján olyan vegyes flottákat tud kialakítani ügyfeleinek, ami számukra a legideálisabb, mondta Kovách Kristóf, az Arval értékesítési igazgatója.

A technológiai fejlődés elképesztő sebessége és az alternatív hajtásláncok viszonylag rövid múltja szinte biztosan átírja a piacot, ami garancia arra, hogy az autóipar hatalmas változások előtt áll a következő 1-2 évtizedben. A fejlődés iránya azonban még nem dőlt el, ezért a fenntarthatóság terén elkötelezett cégként az Arval hisz abban, hogy objektív, számtalan paraméter figyelembe vételével kialakított, a különböző meghajtási módokat előnyösen kombináló diverz gépjárműflották jelentik napjainkban a legjobb, legbiztonságosabb megoldást a kis-, közép- és nagyvállalatok számára egyaránt.