fbpx

Hogyan válasszunk elektromos targoncát?

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 24.

Azon gondolkodik, hogy elektromos targoncát vásárol, de nem tudja, hogy kezdjen bele? Az alábbi útmutatóban megtalál minden olyan szempontot, amelyet mérlegelnie kell a választás során.

Elektromos targonca vásárlása jelentős befektetésnek számít bármilyen vállalat számára, ezért kulcsfontosságú, hogy pontosan értse, hogy miért fizet, és figyelembe vegye az üzemeltetés összes költségét. Az elektromos targoncák vételára általában magasabb, mint a belső égésű motorral felszerelt változatoké. Ennek az az oka, hogy az akkumulátort és a töltőt is meg kell fizetni.

Beszerzési és üzemeltetési költségek mérlegelése

A kezdeti nagyobb befektetést bőven kompenzálják a hosszú távú előnyök:

– az elektromos targoncák a belső égésű motorral felszerelt targoncáknál kevesebb energiát fogyasztanak, ami csökkenti az üzemanyagköltséget;

– kevesebb széndioxidot bocsátanak ki, így kiváló választás környezettudatos vállalkozásoknak;- csendesebbek a dízelüzemű változatoknál, ezzel elősegítik a biztonságosabb és termelékenyebb üzemi környezet megteremtését.

Ezek a tényezők összességében alacsonyabb üzemeltetési költséget eredményeznek hosszú távon.

Az egyedi igények megértése

Elektromos targonca választásakor elengedhetetlen, hogy annak műszaki paraméterei megfeleljenek az alkalmazás és az üzemeltetés jellemzőinek. A biztonságos és hatékony működés biztosítása érdekében fontos tudni, hogy azzal milyen méretű és tömegű terheket fognak szállítani.

A targonca teherbírása

Leggyakrabban 1000-1250 kg teherbírású targoncákra van szükség. Általános szabályként elmondható, hogy minél nagyobb a teherbírás, annál drágább a targonca. Ha tehát az igényeknek megfelelő targoncát választja ki, a pénzéért valódi értéket kap.

Fontos azt is megvizsgálni, hogy a kapacitásigénye várhatóan változik-e a közeljövőben, és már eleve az új igényekhez igazítani a választást, nehogy fél év múlva a targonca cseréjére legyen szükség. A szükséges emelési magasságot sem szabad figyelmen kívül hagyni, ami hatással lesz a targonca méretére és kapacitására is. Noha igaz, hogy a magas emelésű (6000 mm) targoncák drágábbak, ez az igény szinte biztosan nem fog megváltozni, így a megvásárolt targoncát maximálisan ki tudják majd használni.

A gumiabroncs

A gumiabroncs a targonca üzemeltetési költségének akár 12-15%-át is kiteheti, ezért nagyon lényeges, hogy a célnak megfelelő abroncsot használjanak – ez garantálja annak tartósságát.

Az elasztikus tömörgumi abroncsok ideálisak a hosszú üzemidőhöz és a közepes-nagy intenzitású alkalmazásokhoz. A lágyabb abroncsokkal jobban lehet manőverezni, míg a keményebb abroncsok a nagy intenzitású és nagyobb rugalmasságot igénylő alkalmazásokhoz ideálisak. Beltéri környezethez tiszta, általában szilikon alapú abroncs szükséges, kültéri használatra viszont a tömörgumi abroncs jobb választás.

Új vagy használt?

A döntéshozatali folyamat másik kulcsfontosságú tényezője, hogy új vagy használt targoncát vásárolnak.

A használt elektromos targonca alacsonyabb ára kétségkívül vonzó szempont, különösen a kisebb vállalkozások számára. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy régebbi modell megvásárlása nagyobb valószínűséggel eredményez magasabb karbantartási költségeket. Ezt figyelembe kell venni az üzemeltetési költségek kalkulálásakor.

Általánosságban elmondható, hogy egy használt targonca megvásárlása azt is jelenti, hogy kisebb a választék a kapacitás, az emelési magasság és a többi kulcsfontosságú jellemző tekintetében. Éppen ezért érdemes felderíteni mind az új, mind a használt piacot, és végül olyan targoncát választani, amely leginkább megfelel az elvárásoknak.

A szolgáltató kiválasztása

Az utolsó lépés a szolgáltató kiválasztása, amely döntő fontosságú lesz a vállalat hosszú távú növekedése szempontjából. Fontos, hogy a szolgáltató azonosítani tudja a vállalat problémáit és azokra megfelelő megoldásokat javasoljon.

A Nagoya Kft. a targoncaértékesítést hosszú távú stratégiai partneri kapcsolatnak tekinti. Ennek érdekében folyamatos a konzultáció az ügyfelekkel, hogy megismerjük a műveleteket, a folyamatokat és a munkaerőt. Az üzemeltetési költségek felmérésekor figyelembe vesszük a szervizelést és a karbantartást is.

Ha összességében nézzük az anyagmozgatási iparágat, a legnagyobb költség mindig a kezelővel kapcsolatos költség. Ebből kiindulva segítünk ügyfeleinknek azonosítani azokat a területeket, ahol egy hatékonyabb targonca növelné a termelékenységet, és csökkentené a költségeket.

www.nagoya.hu