fbpx

Linerless és die cut címkék összehasonlítása

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 16.

A címkék sokféleképpen csoportosíthatóak, hasonlítsuk most össze az előre meghatározott méretre kivágott (die cut) és a végtelen és hordozó nélküli (linerless) címkéket gazdaságosság szempontjából.

Az előre kivágott címkék remekül használhatóak abban az esetben, ha a címke formátum és az adattartalom is kötött. Ekkor a címke mérete a szükséges feliratok mennyiségéhez igazítható. A nyomathossz a gyakorlatban azonban gyakran nem állandó. Változó adattartalom, például különböző hosszúságú termékösszetétel-lista esetében a címke vagy üres marad, vagy a túllógás miatt két címke kerül felhasználásra úgy, hogy a második címke csak részlegesen telített. Mindkét esetben a címke nagy része üresen marad, ami jelentős, közel 40% veszteséget jelent, nem is beszélve a címke hátrányos kinézetéről. Gyakorlatilag, ha a kisebb nyomat miatt szabadon maradó, és a hosszabb nyomat miatt a második címkén szabadon maradó címkefelületeket összegezzük akkor, egy 65 m-es tekercsen várhatóan 25,5 m üres hely marad die cut címkét használva, amelyre 100 mm hosszú címkével számolva további 250 db címke lenne nyomtatható az linerless címke esetében! Ezt a plusz mennyiséget az adattartalom, ebből eredően a nyomathossz szórása befolyásolja.

A végtelen címkével ez a veszteség elkerülhető. Az linerless címkék változó adattartalom mellett is biztosítják a teljes kitöltöttséget és a gazdaságos címkefelhasználást. A nyomtató elkészíti a kívánt címkét, a beépített vágó berendezés pedig a címke végénél pontosan és esztétikusan elvágja azt. Vágó berendezés nélküli nyomtatóknál tépőél van beépítve a nyomtatóba, de használata nem mindig adja meg a kívánt eredményt. A dolgozó sajnos a letépésnél nem tudja mindig pontosan egyenesen tépni a címkét, a címke rossz helyen szakad el, sérül a nyomat, a címke nem lesz olvasható, széle esetenként ferdén tépett, mindig cakkos nem egyenes. A nyomat sérülés és olvashatatlanság elkerülésére a nyomtatásnál üres helyet hagynak a nyomat és a címke tervezett vége között, ami megint csak üres címke felületet jelent.

További előny, hogy ha egyforma szélességű címkéket használunk, akkor nem szükséges többféle címkét rendelni, nagyobb lesz a rendelési volumen, így előnyösebb árat érhetünk el beszállítónknál. Nem kell többféle címkét tárolni, így kisebb lesz a tárolási helyigény, és a különféle címkék mennyiségét sem kell típusonként nyilvántartani. A téves címkehasználati hibákat is kiküszöbölhetjük az linerless címke alkalmazásával, mivel ha egyféle címkét használunk, akkor nem tudunk nem az adott termékhez való címketekercset befűzni. A címkenyomtatás során jelentkező további előny, hogy a különböző termékekhez nem kell címketekercset cserélni a változó címkeméret miatt, ezzel pedig értékes időt spórolhatunk. Hordozó anyag hiánya lehetővé teszi, hogy egy tekercsen, azonos átmérőn több címke férjen el. A nyomtatás után pedig nem keletkezik eldobandó hordozó anyag sem. Tehát a végtelen címke előnyei: Közel 40% megtakarítás a címke árából, nincs címkeveszteség, nem kell többféle címkét rendelni, nem kell cserélgetni a címkéket, mindig esztétikus lesz a címkekép, csökken a hibalehetőség, nincs maradék hordozóanyag.

Tatai István

(Forrás: Novum Global Kft.; www.novumglobal.hu)