fbpx

Maradandóság és funkció

Írta: Kohout Zoltán - 2019 augusztus 31.

Manapság egyre tisztábban kirajzolódik az a trend, hogy az árut védő, hordozó csomagolás ne menjen rögtön veszendőbe, hanem a termék életidején túl is szolgálja a tulajdonosát. Márkanépszerűsítő, arculaterősítő jellegével a gyártó érdekeit képviselheti; esztétikumával és/vagy praktikumával akár az egykor benne található termék életidején túl is szolgálhatja tulajdonosát. Részben ezek az elvek is szerepeltek abban a csomagolástervben, amit Bezzeg Lilla, másodéves pécsi egyetemista készített a Hungaropack idei versenyére.

Több nézetből élvezhető legyen

Milyen út vezette a csomagolástervezéshez? Hogyan és miért, a tanulmányai, netán gyerekkorában kialakult érdeklődése alapján döntött a tervezői irányválasztás mellett?

– A pécsi tudományegyetemen tanulok tervező grafikát, és itt első két évben tanulunk csomagolástervezést is. Órai keretek között találkoztam a műfajjal, és be kell valljam, az elején nem igazán ment, de a kezdeti nehézségek ellenére mégis megszerettem. Olyan megoldandó problémákkal állít és állított szembe a csomagolástervezés, amikkel korábban nem találkoztam. Ki kellet lépnem a kétdimenziós gondolkodásmódomból, és ügyelnem kellett-kell rá, hogy összerakható dolgot találja ki. Emellett, a dizájnnál is gondolnom kellett arra, hogy több nézetből is élvezhető legyen. A legjobb része talán az, hogy a makettek készítése közben elszakadhatok picit a monitoromtól.

Mi alapján szakosodott a csomagolástervezésre? Voltak, vannak-e más ambíciói, szakmai érdeklődési területei?

– Nem szakosodtam kifejezetten a csomagolástervezésre. A tervező grafikába beletartozik a csomagolás tervezés is, de egyelőre nem szeretnék csak egy dologra fokuszálni.

Mi adta az ötletet a Hungaropack-díjjal elismert karácsonyi teacsomagoláshoz?

– Egy korábbi iskolai feladatom továbbgondolása volt a beadott csomagolás. A feladatban egy fiktív karácsonyi ajándék csomagolást kellet tervezni a British Railways-nek: olyan ajándékoknak, amiket a dolgozóknak adhatnak karácsony környékén. Limitált szériás karácsonyi csomagolásnak terveztem, tehát nem egy olyan dolognak, amit halomra vesznek az emberek, hanem olyannak, amit akár meg is tarthatnak emlékbe.

Milyen mérnöki, tervezői cél vezérelte a csomagolás kialakítását? A benne rejlő termék óvásán, alkalomhoz illő átadásán voltak-e más szempontjai?

– Szerettem volna a doboznak adni egy második funkciót is, a tároláson kívül, hogy miután elfogy belőle a termék, ne landoljon egyből a kukában. Karácsony-Újév környékén mindenki be szokott szerezni egy naptárat a következő évre, így jó ötletnek tűnt beleépíteni a csomagolásba egy öröknaptárat is. A termék design-részénél a British Railway arculatából és logójából indultam ki, ezért használtam az erőteljes narancssárga színt, illetve a logó nyilaiból indultam ki a fák megtervezésénél.

Az egyszerűség szépsége

Milyen megoldandó problémákkal szembesült a tervezés során, s milyen előnyökkel jár az ön által tervezett termék?

– A legtöbb nehézséget az öröknaptár okozta: hogy elforduljanak benne a napok és a hónapok ugyanakkor a mozgatás során ne essen szét. Előnyének mondanám, hogy kis költségvetésből előállítható, ennek ellenére mégis maradandó emlék lehet.

Mi a véleménye hallgatóként a hazai prémiumtermék-csomagolási piac termékeiről, akár esztétikai, akár mérnöki-logisztikai, akár fenntarthatósági szempontból vizsgálva e kérdést.

– A prémium termékek általában letisztultabb, elegánsabb csomagolást kapnak, már ezzel is utalva a termék minőségére. Általában nekem tetszenek az egyszerűbb illusztrációval vagy patternnal ellátott csomagolások is.

Mik a további tervei a pályán?

– Egyelőre szeretném magam próbálgatni a tervezőgrafika több ágában mielőtt „szakosodom”. Csomagolástervezésen kívül például még nagyon szeretek illusztrálni is.

Itthon otthon

Itthon vagy külföldön folytatja tanulmányait, vagy kezdi a pályáját? Tervezi-e, hogy saját vállalkozást alapít?

– Mindenképpen szeretnék itthon elhelyezkedni, de ez még a jövő kérdése, hiszen még van három évem az egyetemen.

Mi a hobbija, mivel foglalkozik szabadidejében; a munkáján-tanulmányain kívül mi a legfontosabb, a legörömtelibb időtöltés, cél, feladat önnek?

– Tipikusan otthonülős típus vagyok, szeretek begubózni és olvasni, de az utóbbi időben rákaptunk párommal a túrázásra, így aztán néha spontán elindulunk felfedezni a Mecseket.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) idei, áprilisi közgyűlésén Nagy Miklós főtitkár bemutatta a HUNGAROPACK Student Csomagolástervezési diákversenyen díjazott két pályamunkát, majd Bencs Attila elnök átadta a díjazottaknak az oklevelet és emléktárgyat. Oklevelet kapott Bezzeg Lilla karácsonyitea-csomagolás munkájáért, Kronauer Anna Liza pedig HUNGAROPACK Student 2019 díjat kapott e-csomagolás- és arculattervezés egy fiktív napszemüvegmárka részére tervezett csomagolásáért – utóbbiról lapunk előző számában írtunk részletesen.